Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban bekérnék a közösségi oldalak felhasználóinak személyes adatait


(Képünk illusztráció)

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) bekérné a közösségi oldalak és üzenetküldő szolgáltatások felhasználóinak fontos személyes adatait egy friss törvényjavaslat értelmében.

A tervezet alapján a felhasználóknak közvetlenül az érintett oldalon vagy a Roszkomnadzor rendszerén keresztül meg kellene adniuk a nevük mellett a telefonszámukat, e-mail-címüket, lakcímüket és útlevéladataikat, amelyeket a médiahatóság ezt követően ellenőrizhetne egy kormányzati adatbázis segítségével.

A személyes adatokat meghatározott esetben megoszthatnák más kormányügynökségekkel is a kedden közzétett javaslat értelmében, amelyről először a Kommerszant című helyi újság számolt be csütörtökön.

Egy nemrég elfogadott szabályozás értelmében Oroszországban a közösségi oldalaknak már júliustól hozzájárulást kell kérniük a felhasználóktól bizonyos adataik kezelésére.

Moszkva március elején lelassította a Twitter oroszországi működésének sebességét, illetve a mikroblog-szolgáltató letiltásával fenyegetett arra hivatkozva, hogy a cég túlságosan lassan távolítja el a betiltott tartalmakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány héttel ezelőtt figyelmeztetett az internet társadalmilag káros hatásaira, mondván, erkölcsi normák érvényesítésére lenne szükség a világhálón is. A szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) volt tisztje többször is hangoztatta, hogy az internet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) projektjeként indult.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG