Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre többen adnak vért ismerősnek, de hamarosan megszüntetik ezt a lehetőséget


Aranyosi Péter humorista vért ad.
Aranyosi Péter humorista vért ad.

Miközben évről-évre egyre kevesebben mennek vért adni, és csökken a leadott vér mennyisége is, van egy speciális véradási forma, amely egyre népszerűbb. Az állami vérellátó azonban azt tervezi, hogy a jelenlegi formájában megszünteti ezt a lehetőséget.

Eljárt az idő a klasszikus véradások felett. Évről-évre csökken a donorok száma, ami nem csoda, hiszen az önkéntes véradók nagy része az ötven év feletti korosztályból kerül ki. Nehéz a fiatalokat megszólítani, emiatt körülményes az utánpótlást is megszervezni. Ahogy megírtuk, csak tavaly több mint negyedével, 274 ezerről 214 ezerre csökkent a donorok száma. Ezzel párhuzamosan a véradásokon levett vér mennyisége 15 százalékkal (376 ezerről 328 ezer egységre) mérséklődött egyetlen év leforgása alatt.

A 2020-as esztendő a koronavírus-járvány miatt persze speciális időszak volt, azonban – ha nem is ilyen tempóban –, de a trend évek óta csökkenő.

Van azonban egy olyan véradási forma, amely egyre népszerűbb. Ez az irányított véradás, amikor valaki nem egy ismeretlen emberen segít, hanem egy konkrét személyen. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint az irányított véradások száma folyamatosan emelkedik. 2017 óta vezetik a statisztikát, abban az évben 19,4 ezren vettek részt ilyen véradáson, míg tavaly már 26 ezren voltak, vagyis az elmúlt három évben harmadával nőtt az irányított véradások száma.

Nincs vér, szerezz magadnak!

Nem volt más választása, ezért december elején egy Facebook-posztban kért segítséget Csóka-Hegedűs Márta. Két egységnyi vérre volt szüksége ahhoz, hogy feljavítsák a vérképét. Ez volt a feltétele annak, hogy egy rák elleni kísérleti gyógyszert el kezdhessen szedni. A kórházban azt mondták neki, hogy azért nem tudnak adni, mert vérhiány van. A közösségi médiában tett felhívása sikeres volt, rengetegen jelezték, hogy segítenek. Kapott egy fotót is, amelyen két volt munkatársa vigyorgott. Véletlenül futottak össze a poszt megjelenését követő napon a véradóban.

Márta úgy tudta, hogy bárki adhat neki vért, olyan is, akinek más a vércsoportja, legfeljebb majd becserélik egy számára megfelelő vérre. Egy ismerőse jelezte, hogy az imént adott vért, és azt tapasztalta, hogy a gyakorlatban ez nem működik: csak az azonos vércsoportban tartozónak engedik meg az irányított véradást, vagyis azt, hogy egy konkrét személynek menjen a vér. „Azt mondták neki, hogy mivel nem egyezik az ő vére az én vércsoportommal, ezért személyesen nekem nem, csak annak a kórháznak tudja felajánlani, ahol engem kezelnek” – mondta Csóka-Hegedűs Márta. Nem érti, hogy miért nem cserélik be ilyenkor a vért. Nagyon sokan mentek miatta vért adni, akik egyébként nem szoktak. „Sokkal több vér kerül be a rendszerbe, mint amennyire nekem szükségem van. Ezzel mindenki jól jár, de miután kiderült, hogy nem lehet becserélni, sokan inkább el sem mentek a véradásra” – mondta.

Logikátlan szabályok

Az irányított véradás esetén az lenne a logikus, hogyha elmegy 100 ismerős, akkor 100 kredite lesz annak, akinek a vért felajánlották. A valóságban azonban nem így van. A vért csak átlagosan 21 napig tárolják, vagyis, ha valakinek havonta két egység vérre van szüksége egy kezelés miatt, akkor minden hónapban meg kell kérnie az ismerőseit, hogy menjenek vért adni. „Nem értem, hogy ha egy beteg csak két egységet használ el egy hónapban, akkor a maradék 98-at, amit neki ajánlottak fel, miért nem adják oda másnak. Ha lenne kreditrendszer, akkor minden hónapban megkaphatná a beteg a szükséges adagot és az általa toborzott donorok pedig másokon is segíthetnek” – mondta Márta.

Ha lenne kreditrendszer, akkor minden hónapban megkaphatná a beteg a szükséges adagot és az általa toborzott donorok pedig másokon is segíthetnek.

Úgy tűnik azonban, hogy az OVSZ máshonnan közelíti meg a véradást. „Az önkéntes véradás alapelve, hogy ismeretlen betegeken segít az adományozó. Aki beteg emberen szeretne véradással segíteni, adjon mások számára, mindenki egészsége érték” – közölte a szervezet a Szabad Európával.

Az OVSZ megerősítette lapunknak, hogy az irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, azaz a beteg és a donor vércsoportjának egyeznie kell, mert csak így lehet elkülöníteni a garantáltan felhasználható vérkészítményeket az adott beteg számára. „Amennyiben a jelentkező vércsoportja nem azonos a beteg vércsoportjával, az irányított véradás nem lehetséges, a levett vért becserélni nem tudjuk. Ezt követően a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradás keretében vért adni. Ebben az esetben egy másik, ismeretlen beteg kapja meg a tőle levett vért” – hangsúlyozta az OVSZ. A szervezet szerint azért szigorú elv irányított véradás esetén a vércsoport-azonosság, mivel így senki nem kerül előnybe pusztán attól, hogy irányított donorai vannak.

A irányított vérek egy héttel hamarabb járnak le

Azt is elmondták, hogy irányított véradás esetén, a készítményeken besugárzást kell végrehajtani, amely legfeljebb a véradást követően 14 napig végezhető el, ráadásul ezt követően a vér csak 14 napig tárolható. Ennek következtében, az irányított vérek 1 héttel hamarabb járnak le, mint az „átlagos” véradásból származók.

Az irányított véradás menete.
Az irányított véradás menete.

Az OVSZ válaszaiból arra lehet következtetni, hogy a szervezet a karitatív-adományozó, etikai attitűdből indul ki, miközben az irányított véradás mára egyfajta marketing-, illetve motivációs eszközzé vált, hiszen megmozdulnak az emberek, akik egyébként nem biztos, hogy adnának ért. A közösségi médiának köszönhetően személyes történetté válik egy-egy ember betegsége, helyzete. Ennek a történetnek arca van, és nagy eséllyel nem egy idegennel történik mindez, hanem az ismerőssel, a rokonnal, baráttal, volt osztálytárssal, vagy egykori kollégával. Az OVSZ emelkedő számai is azt mutatják, hogy az irányított véradásban van potenciál.

Megszűnik az irányított véradás

Ennek ellenére a vérellátó minimálisra szeretné csökkenteni az irányított véradások számát. Erről február elején írt a Világgazdaság. A jövőben nem lehet majd személynek felajánlani a vért, csak egy „kedvezményezett kórháznak”. Ez a változás az OVSZ szerint biztosítja, hogy a toborzásban részt vállaló intézmények még szűkös vérkészletek esetén is közvetlenül érezhessék tevékenységük hasznát. A gazdasági napilap szerint a szolgálat úgy csökkentené az irányított véradások számát, hogy helyettük a beteget ellátó intézmény személyzetét bevonva az országos vérkészlet biztonságos szinten tartásához hozzájáruló véradókat szervez a beteg hozzátartozói, ismerősei közül. Így a kórház nem egy adott betegnek toboroz véradót, kisebb lesz a donorokra nehezedő megfelelési kényszer is, a közvetlen vérrokonok közötti transzfúziók száma pedig elenyésző lesz.

Az OVSZ hangsúlyozza, hogy az irányított véradás nem válhat tömegjelenséggé, mert ez a megoldás elsősorban a betegnek azt a kívánságát hivatott teljesíteni, hogy az általa személyesen jól ismert donortól kapjon vért. Az OVSZ magyarázatából azonban nem derül ki, hogy mi a alapvető gond az irányított véradással. Pontosító kérdéseket küldtünk a vérellátó szolgálatnak, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG