Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyszerre tartják a parlamenti választásokat és a migrációs népszavazást Lengyelországban


A Szejm, a kétkamarás lengyel parlament alsóháza Varsóban, Lengyelországban 2016. január 29-én
A Szejm, a kétkamarás lengyel parlament alsóháza Varsóban, Lengyelországban 2016. január 29-én

A lengyel képviselők csütörtökön megszavazták a kormány tervét, hogy az októberi parlamenti választásokkal egyszerre rendezzék meg a migrációval kapcsolatos, vitatott népszavazást.

A népszavazás egyik kérdése úgy szól: Támogatják-e a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális bevándorlók ezreinek befogadását az európai bürokrácia által előírt kényszerbetelepítési mechanizmus keretében?

A választókat arról is megkérdezik, hogy támogatják-e a Fehéroroszországgal közös határon nemrég épített fal lebontását, amelynek célja az engedély nélkül érkező migránsok számának csökkentése.

Az október 15-re kitűzött, a parlament mindkét házát érintő választáson a populista, kormányzó Jog és Igazságosság párt a harmadik ciklusára pályázik.

A lengyel kormány hevesen ellenezte az uniós tagállamok által elfogadott javaslatot, amely szerint meg kellene osztani a felelősséget az engedély nélkül az unióba érkező migránsokért, vagy úgy, hogy az újonnan érkezők egy részét átveszik, vagy úgy, hogy fizetniük kell egy támogatási alapba.

Ehhez kapcsolódóan: Újra miniszterelnök-helyettes lett Kaczyński

A kritikusok szerint a népszavazás a Jog és Igazságosság kampányfogása az ellenzék lejáratására. A népszavazáson való részvétel nem kötelező, de elemzők szerint a négy kérdésről szóló kampányviták a populista kormány politikájára irányítja a közvélemény figyelmét.

A parlament alsóháza, a szűk kormánypárti többségű Szejm 233:211 arányban, nyolc tartózkodás mellett megszavazta a népszavazási tervezetet.

Két másik kérdés is szerepel majd a népszavazási papíron, az egyik az egyes állami vállalatok privatizációjának támogatásáról, a másik pedig a nyugdíjkorhatár emeléséről szól.

Az ellenzék bojkottra szólít fel.

Korábbi cikkünk a témában: Lengyelország nem hajlandó elfogadni az EU tervezett új migrációs szabályozását

A kérdések a fő ellenzéki pártot, a Polgári Platformot és vezetőjét, Donald Tuskot veszik célba, és a lengyelek érdekeit fenyegető veszélyként próbálják beállítani.

A 2007 és 2015 között kormányzó, piac- és EU-párti Polgári Platform megemelte a nyugdíjkorhatárt, támogatta a privatizációt, és jelezte, hogy hajlandó néhány ezer menekültet befogadni, mielőtt elveszítette a hatalmát.

A Jog és Igazságosság akkoriban azt mondta, hogy a menekültek befogadása ellentétes Lengyelország érdekeivel. Megfigyelők szerint az a tény, hogy a népszavazást a választásokkal együtt tartják, befolyásolhatja a választók döntését.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG