Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Együtt élni a Coviddal – Merre tarthat a járvány?


Maszkos nő az ugyancsak maszkos oroszlánszobor előtt Tokió bevásárlónegyedében, Ginzában az omikron első megjelenése után Japánban, 2022. január 18-án
Maszkos nő az ugyancsak maszkos oroszlánszobor előtt Tokió bevásárlónegyedében, Ginzában az omikron első megjelenése után Japánban, 2022. január 18-án

Miközben a koronavírus-járvány harmadik tele fenyegeti az északi féltekét, a tudósok arra figyelmeztetik a megfáradt kormányokat és a lakosságot, hogy készüljenek fel az újabb hullámokra.

Egyedül az Egyesült Államokban akár egymillió fertőzés is előfordulhat ezen a télen – mondta a Reutersnek Chris Murray, a járványt nyomon követő Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), a Washingtoni Egyetem független modellezőcsoportjának vezetője. Ez nagyjából a dupláját jelentené a jelenlegi napi esetszámoknak.

Az Egyesült Királyságban és Európában a tudósok Covid-hullámok sorozatát jósolják, mivel az emberek több időt töltenek bent a hidegebb hónapokban, ezúttal jóformán maszkviselési vagy társadalmi távolságtartási korlátozások nélkül.

Jóllehet az elkövetkező hónapokban ismét megugorhat az esetek száma, a halálozásoké és a kórházi kezeléseké valószínűleg nem fog ilyen intenzitással nőni – vélik a szakértők. Ehhez hozzájárulnak az oltások és az emlékeztető oltások, a korábbi fertőzések, az enyhébb vírusváltozatok, valamint a rendkívül hatékony Covid-kezelések elérhetősége.

„A legnagyobb kockázatnak azok az emberek vannak kitéve, akik soha nem találkoztak a vírussal, de ilyenek mára szinte nem maradtak” – mondja Murray.

Félre kell tenni a vége a Covidnak gondolatát

Az előrejelzések új kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az országok mikor lépnek ki a Covid-vészhelyzetből, és mikor lépnek át a helyi, endémiás betegség állapotába, ahol a magas beoltottsági arányú közösségekben kisebb kitörések várhatók, vélhetően évszaktól függően.

Sok szakértő azt jósolta, hogy az átmenet 2022 elején kezdődik, de a koronavírus erősen mutált omikron-variánsának érkezése megzavarta a várakozásokat.

„Félre kell tennünk a vége a járványnak gondolatát” – mondja Adam Kucharski, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológusa. Ő és mások is úgy látják, hogy a Covid olyan endémiás fenyegetéssé alakul át, amely még mindig sok megbetegedést okoz.

„Valaki egyszer azt mondta nekem: az endémia definíciója az, hogy az élet egy kicsit rosszabb lesz” – teszi hozzá.

A kérdés továbbra is az, hogy megjelenik-e egy új változat, amely felülmúlja a jelenleg domináns omikron alváltozatait.

Ha ez a változat súlyosabb betegséget okoz, és jobban meg tudja kerülni az előzetes immunitást, „a legrosszabb forgatókönyvet” láthatjuk majd – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi európai jelentése.

„Minden forgatókönyv új változatokkal egy nagy jövőbeli hullám lehetőségét jelzi olyan szinten, amely legalább olyan rossz vagy még rosszabb, mint a 2020/2021-es járványhullámok” – áll a jelentésben, amely a londoni Imperial College modelljén alapul.

Bizonytalansági tényezők

A Reuters által megkérdezett szakértők közül sokan azt nyilatkozták, hogy a Covid előrejelzése sokkal nehezebbé vált, miután sokan otthoni gyorstesztekre hagyatkoznak, amelynek eredményét nem jelentik be a kormány egészségügyi tisztviselőinek, megnehezítve az éleslátást a fertőzésszámokat illetően.

A BA.5, az omikron alváltozata, amely jelenleg sok régióban az esetszámok megugrását okozza, rendkívül fertőző, ami azt jelenti, hogy a más betegség miatt kórházba kerülő betegek sokaságának lehet pozitív a tesztje, és őket a súlyos esetek közé sorolják még akkor is, ha nem a Covid–19 a bajuk forrása.

A tudósok szerint az előrejelzéseiket megnehezítő további ismeretlen tényezők közé tartozik, hogy a védőoltás és a Covid-fertőzés kombinációja – az úgynevezett hibrid immunitás – nagyobb védelmet nyújt-e az embereknek, valamint hogy mennyire lehetnek hatékonyak az emlékeztető oltások.

„Bárki, aki azt állítja, hogy meg tudja jósolni a járvány jövőjét, az vagy túlságosan magabiztos, vagy hazudik” – mondja David Dowdy, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola fertőzőbetegségek-szakértője.

Vigyázó szemek Ausztrálián

A szakértők szorosan figyelemmel kísérik az ausztráliai fejleményeket is, ahol az újjáéledő influenzaszezon a Coviddal párosulva túlterheli a kórházakat. Szerintük lehetséges, hogy a nyugati országok hasonló mintát figyelhetnek majd meg néhány csendes influenzaszezon után.

„Ha ott megtörténik, itt is megtörténhet. Készüljünk fel egy sajátos influenzaszezonra” – mondta John McCauley, a londoni Francis Crick Institute Worldwide Influenza Centre igazgatója.

A WHO szerint minden országnak továbbra is a világjárvány elleni fegyvertár összes eszközével kell közelítenie az új hullámokhoz – a védőoltásoktól az olyan beavatkozásokig, mint a tesztelés, a társadalmi távolságtartás vagy a maszkviselés.

Az izraeli kormány a közelmúltban leállította az utazók rutin-Covid-tesztjét nemzetközi repülőterén, de készen áll arra, hogy napokon belül újraindítsa a gyakorlatot, ha jelentős ugrással szembesül az esetszámokban – mondja Saron Alroj-Preisz, az ország közegészségügyi szolgálatának vezetője.

„Amikor fertőzéshullám van, maszkot kell felvennünk, tesztelnünk kell magunkat – mondja. – Így néz ki az együttélés a Coviddal.”

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG