Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatérőben a járvány a régióban


Oltási igazolvány elleni román tüntető Bukarestben, 2021. december 21-én.
Oltási igazolvány elleni román tüntető Bukarestben, 2021. december 21-én.

Magyarországon is újra erősebben terjed a Covid-19. Romániában már napi tízezres esetszámra készülnek, de a régió más országaiban is súlyosbodik a helyzet. A járványhullám tetőzését nyár végére várják.

Az egész régióban visszatérőben van a Covid-19. Olyan súlyos járványhullámra nem kell számítani, mint tavaly, mivel a nyájimmunitás és az oltások lényegesen csökkentették a várható kockázatokat. Emellett például Magyarországon a legsebezhetőbbek jelentékeny része már belehalt a járványba.

"Maga a vírus is jelentősen legyengült, bizonyos fokú védettséggel is rendelkezünk, emiatt nem várható, hogy ezen a téren komolyabb problémák legyenek a nyáron"

– mondta el nemrég Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője a Szeged365.hu-nak.

Az omikron egy jobban terjedő variáns, s ennek létrejött két olyan alvariánsa, a BA.4 és főleg a BA.5-ös, ami még jobban terjed"

– mondta el egy héttel korábban a kutató. Arra is kitért, hogy ezek az új alvariánsok hatékonyan ki tudják kerülni a megszerzett immunitást, azaz az oltás vagy a korábbi fertőzés révén szerzett védelmet. Szerinte ezért az időseknek és az immungondokkal küzdőknek lehet, hogy érdemes lenne az eddig kifejlesztett oltásokból felvenniük a következő emlékeztető oltást.

Ezt azóta Müller Cecília országos tisztifőorvos is így látja. Szerinte a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek kellene mostanában beadni a negyedik oltást. Számukra újabb emlékeztető oltást javasol egyébként az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is.

Az egész régió érintett

A nyár ellenére Magyarországon is egyre jobban terjednek az omikron vírustörzs új variánsai, az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt héten megduplázódott. Az új esetszámok alapján különösen Horvátországban komolyodik a járványhelyzet a régióban. Bár ez a mutató erősen függ attól, hogy az adott országban mennyit áldoznak az állampolgárok tesztelésére.

Az utóbbi egy-másfél hónapban Romániában is jelentősen megnőtt a koronavírusos esetek száma. Amíg májusban naponta kétezer új fertőzést igazoltak, júniusban ez a szám már több mint hétezerre nőtt.

Sokkal kevésbé haltak bele Romániában is
Magyarország lakosságának mintegy 0,49 százaléka vesztette életét a járványban a pandémia kezdete óta. Ez az arány a szomszédos Romániában sokkal jobb, ott a 19 milliós lakosság 0,35 százaléka vált a koronavírus áldozatává 2020 február közepe óta.
Miközben az átoltottságban nem csak az uniós átlagtól, de még Magyarországtól is le vannak maradva: az emberek kevesebb mint felét oltották át a szomszédos országban. Az EU-ban a teljes lakosság több mint háromnegyede kapott már legalább egy oltást, Magyarországon a kétharmada. Hozzátéve, hogy egy több mint fél éve kapott utolsó oltás a legtöbbeknél már keveset fog érni mostanában.


Nyár végére várják a tetőzést

A román egészségügyi miniszter múlt heti nyilatkozata szerint Romániában a koronavírus fertőzések újabb hullámának csúcspontja augusztus 14. és augusztus 21. közötti időszakra tehető, két héttel későbbre, mint az Európai Unió többi részén.

Alexandru Rafila elmondta, a június 27-e és július 3-a közötti héten 7726 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely csaknem kétszerese az egy héttel korábban jegyzettnek. Az időszak alatti új esetek közül több mint ezerháromszázan korábban egyszer már elkapták a vírust. Nagyjából ezer fertőzöttet kezelnek a román kórházakban.

A román tárcavezető szerint két forgatókönyv lehetséges a járvány alakulása szempontjából. Az első szerint az új fertőzési hullám augusztus 7. és augusztus 10. között éri el csúcspontját, a második szerint pedig augusztus végén, legkésőbb szeptember elején tombol majd az országban. A román szaktárca becslései szerint akár napi tízezer esetre is lehet majd számítani Romániában.

A Romániában használt Covid-tesztek közül néhány, egy dátum nélküli képen.
A Romániában használt Covid-tesztek közül néhány, egy dátum nélküli képen.

Küszöbön az új hullám, bezárt oltó- és tesztközpontok Romániában

A román szaktárca a tesztközpontok újraindításáról is döntött, miután ezeknek jelentős részét bezárták néhány hónappal ezelőtt.

Ugyancsak pár hónapja döntött a minisztérium az országban létrehozott 171 oltóközpont bezárásáról is, Hargita megyében például az utolsó oltót május közepén szüntették meg. Romániában koronavírus elleni oltást már csak a háziorvosi rendelőkben lehet kérni.

A román Egészségügyi Minisztérium adatai szerint jelenleg a kevésbé súlyos tüneteket előidéző omikron törzs a domináns az országban, a szakemberek szerint ez többnyire a nyájimmunitásnak köszönhető.

XS
SM
MD
LG