Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi az a BA.5 változat, és miért fertőz újra sokakat koronavírussal?


Az Egyesült Államokban is terjed az új variáns. Georgia, 2022. június 28.
Az Egyesült Államokban is terjed az új variáns. Georgia, 2022. június 28.

Az Omicron családhoz tartozó BA.5 a koronavírus legújabb változata, amely világszerte nagy fertőzési hullámokat vált ki.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint ez áll a június végén felderített esetek 52%-a mögött, szemben az egy héttel korábbi 37%-kal. Az Egyesült Államokban a fertőzések mintegy 65%-át okozza.

Növekvő esetszámok

A BA.5 nem új. Először januárban azonosították, a WHO április óta követi nyomon.

Az 2021 vége óta világszerte domináns Omicron törzs testvérváltozata, és máris nagy ugrásokat okozott az esetszámokban - még a tesztelés visszaesése ellenére is – olyan országokban, mint Dél-Afrika, ahol először találkoztak vele, valamint az Egyesült Királyság, Európa egyes részei és Ausztrália.

A WHO adatai szerint immár négy hete növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte.

Miért ez terjed?

Közeli testvéréhez, a BA.4-hez hasonlóan a BA.5 is meglehetősen jó az oltás vagy a korábbi fertőzés által nyújtott immunvédelem megkerülésében.

Emiatt "a BA.5-nek növekedési előnye van az Omicron többi keringő alvariánsával szemben" - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO COVID-19-cel foglalkozó technikai vezetője egy keddi sajtótájékoztatón.

Sok ember számára ez azt jelenti, hogy újra megfertőződnek, gyakran csak röviddel azután, hogy kilábaltak a koronavírusból. Van Kerkhove elmondta, hogy a WHO értékeli az újrafertőzésekről szóló jelentéseket.

"Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy Omicronnal fertőzött emberek elkapják a BA.5-öt. Ez nem kérdéses" - mondta Gregory Poland, a minnesotai Rochesterben működő Mayo Klinika virológusa és vakcinakutatója.

Ha ez most különösen gyakorinak tűnik, az egyszerűen azért lehet, mert olyan sokan kapták el az Omicront – vélekedtek a kutatók.

Nem súlyosabb

Míg egyes országokban a növekvő esetek több kórházi kezeléshez vezettek, a halálozások száma nem nőtt drámaian.

Ennek nagyrészt az az oka, hogy a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegség és a halál ellen, ha a fertőzések ellen nem is, és a gyártók, valamint a szabályozó hatóságok is vizsgálnak olyan módosított oltóanyagokat, melyek közvetlenül az újabb Omicron változatokat veszik célba.

Arra nincs bizonyíték, hogy a BA.5 veszélyesebb lenne, mint bármely más Omicron-variáns, hangsúlyozta a WHO-tól Van Kerkhove, bár az esetszámok megugrása nyomás alá helyezheti az egészségügyi szolgáltatásokat, és több embernél áll fenn az elhúzódó COVID kockázata.

A tűzzel játszunk

A WHO és más szakértők is azt mondták, hogy a jelenleg is tartó világjárvány – melyet a vakcinák elosztásának kiegyensúlyozatlansága mellett az a sok országban meglévő vágy nyújt el, hogy „túllépjenek” a COVID-19-en – még több új és kiszámíthatatlan variánshoz vezethet.

Tudósok már most felhívják a figyelmet az először Indiában azonosított BA.2.75-re, melynek nagyszámú mutációja van és gyorsan terjed.

A WHO kedden azt közölte, hogy a világjárvány továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetet jelent, és az országoknak az esetek megugrása esetén olyan közegészségügyi intézkedéseket kell fontolóra venniük, mint a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás, valamint a védőoltások.

"Amit az emberek alapvetően nem értenek, az az, hogy amikor ilyen magas szintű a közösségekben a transzmisszió, akkor ez mutálódni fog" - mondja Poland. "Ki tudja, mi jön ezután. A tűzzel játszunk."

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG