Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éhségsztrájkba kezdett iráni börtönében a Nobel-díjas Mohammadi


Nargesz Mohammadi Nobel-békedíjas iráni emberi jogi aktivista
Nargesz Mohammadi Nobel-békedíjas iráni emberi jogi aktivista

A bebörtönzött Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon az orvosi ellátás hiánya miatt. A börtön illetékesei kétszer is megakadályozták, hogy hozzájusson a sürgős kórházi ellátáshoz, mert nem volt hajlandó fejkendőt felvenni.

Családjának Instagramon közzétett, november 6-i közleménye szerint a börtön megbízható orvosának diagnózisa szerint Mohammadit „vészhelyzet miatt haladéktalanul át kellett volna vinni sürgősségi ellátásra a szív- és tüdőközpontba, de már egy hete megtagadják tőle a szükséges orvosi segítséget”.

„Nargesz ma éhségsztrájkba kezdett, két dolog ellen tiltakozik. Az egyik az Iszlám Köztársaság politikája, amely késlelteti és elhanyagolja a beteg fogvatartottak orvosi ellátását, ami az egyének egészségének és életének elvesztését eredményezi. A másik a halal vagy a kötelező hidzsáb politikája az iráni nők számára” – áll a közleményben.

„Az Iszlám Köztársaság felel mindenért, ami szeretett Nargeszünkkel történik” – tették hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: 31 év börtön, 154 korbácsütés: Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista kapja a Nobel-békedíjat

A Nők, élet, szabadság nevű mozgalom elkötelezett híveként világszerte ismert Mohammadi október 6-án kapta meg a Nobel-békedíjat.

Évek óta ad hangot ellenvéleményének az iráni nőkre kötelező hidzsábrendelet, valamint a nők szabadságának és jogainak korlátozása ellen az országot irányító iszlám vezetőkkel szemben.

Férje, Taghi Rahmani múlt héten azt mondta: a Nobel-díj miatt a tisztségviselők még nagyobb nyomást gyakorolnak Mohammadira, nem egyszer az odaítélése után tett kijelentéseire hivatkoznak a vádemelés alapjaként.

Rahmani azt is megjegyezte, hogy Mohammadi rendíthetetlenül visszautasítja a kötelező hidzsáb viselését, a Nő, élet, szabadság-tüntetések csak erősítették eltökéltségét.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni nőké az idei Szaharov-díj

„Nem akar visszatérni az előző korszakba” – mondta, megjegyezve, hogy felesége már több mint húsz hónapja nem beszélhetett a gyerekeivel, miközben őt, akit a hatóságok szökevénynek minősítettek, eltiltották attól, hogy beszéljen vele.

November 1-jén Mohammadi családja arról számolt be, hogy Mohammadi és rabtársai ülősztrájkot tartottak az Evin börtönben, így tiltakoztak az ellen, hogy nem voltak hajlandók átszállítani a Nobel-díjas nőjogi aktivistát a kardiológiai klinikára. Ezzel is hangot adtak harcuknak, amelyet az alapvető jogokért folytatnak az iráni büntetés-végrehajtási rendszeren belül.

XS
SM
MD
LG