Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eldőlhet az ukrajnai tankszállítás kérdése a szövetségesek tanácskozásán


M1A1 Abrams harckocsik egy lettországi NATO-hadgyakorlaton 2021. március 26-án
M1A1 Abrams harckocsik egy lettországi NATO-hadgyakorlaton 2021. március 26-án

Pénteken rendezik az Ukrajnát támogató országok újabb egyeztetését a németországi Ramsteinben. Az ülés központi témáját a további fegyverszállítások adják, azon belül is az, hogy korszerű nyugati harckocsikkal is segíteni fogják-e az ukrán hadsereget.

A Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vezette találkozón várhatóan napirenden lesz a Washington által előző nap bejelentett, újabb 2,5 milliárd dollár értékű fegyverszállítmány, amely egyebek mellett most először tartalmaz Stryker páncélosokat, harckocsikat azonban továbbra sem.

Az utóbbi napokban jelentősen fokozódott a nemzetközi nyomás Olaf Scholz német kancelláron, hogy engedélyezze a hazai gyártású Leopard 2 harckocsik ukrajnai szállítását, vagy legalább hagyja jóvá, hogy más országok így tegyenek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ARD német köztelevíziónak adott interjúban közvetlenül a berlini vezetőket szólította meg: „Tisztán fogalmazva, tudtok Leopardokat szállítani, vagy nem? Akkor adjátok át őket!” Azt mondta, hogy „határozott döntéseket” vár a ramsteini üléstől.

Ehhez kapcsolódóan: Német harckocsik szállítását fontolgatja több ország is Ukrajnának

Az Egyesült Államok eddig visszautasította M1 Abrams tankjai szállítását, hangsúlyozva, hogy ezek bonyolult karbantartást és összetett kiképzést igényelnek, ami hatalmas logisztikai kihívást jelentene. Aláhúzták, ezért sokkal jobb megoldás lenne német Leopardokat küldeni, ugyanis azokat számos európai ország használja, így a karbantartás és a kiképzés is egyszerűbb lenne.

Az amerikai védelmi miniszter a szövetségesi tanácskozást megelőzően megbeszélést folytatott frissen kinevezett német kollégájával, Boris Pistoriusszal, de nem tudni, hogy a harcjárművekről volt-e szó.

Utóbbi ugyanakkor kijelentette: elég biztos abban, hogy a következő napokban döntés születik ez ügyben, azt azonban nem tudja még megmondani, hogy fog kinézni.

A hárompárti német kormánykoalíciót vezető Olaf Scholz eddig ellenállt a nyomásnak, és arról beszélt, hogy a harckocsik küldése provokációként hathat Oroszországra, miután a Kreml „rendkívül veszélyes” eszkalációt emlegetve óva intett egy ilyen lépéstől.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó élesen bírálta ezt a hozzáállást: „A valódi vezetés arról szólna, hogy példával járunk elöl, nem másokra nézünk.”

„Washingtontól Londonig, Párizstól Varsóig azt hallani, hogy Ukrajnának tankokra van szüksége. Ezek jelentenék a kulcsot a háború megfelelő lezárásához. Ideje már, hogy befejezzük a rettegést Vlagyimir Putyintól, és meghozzuk a végső döntést” – írta Twitteren.

Ehhez kapcsolódóan: Nehéz helyzetben veszi át a tisztséget az új német védelmi miniszter

Nagy-Britannia előző héten – első nyugati országként – bejelentette, hogy tucatnyi harckocsit szállít Ukrajnának.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője rámutatott, hogy a német Leopard 2 és a brit Challenger 2 tankok nem összehasonlíthatók az amerikai M1 Abramsszel, mert utóbbinak sokkal nehezebb a karbantartása.

„Leginkább a fenntartás kérdéséről van szó. Ez a harckocsi kerozinnal üzemel, míg a Leopard és a Challenger más motorral van szerelve” – mondta.

A legfrissebb amerikai támogatási csomagnak egyebek mellett része nyolc darab Avenger légvédelmi rendszer, 350 darab terepjáró, 53 darab, aknák elleni védelemre kialakított páncélozott harcjármű (MRAP), illetve több mint százezer tüzérségi lövedék és rakéta.

Ehhez kapcsolódóan: Marderok, Leopardok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem

Több nyugati ország is leszögezte, hogy támogatnák korszerű nehézfegyverek szállítását. Lengyelország és Finnország arról tájékoztatott, hogy hajlandók lennének saját Leopardjaikat az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátani, azonban ehhez Németország engedélye szükséges.

Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy készek „nem szokványos” lépésekre, amennyiben a német kormány továbbra sem hagyja jóvá legalább a Leopardok küldését.

Eközben Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Nagy-Britannia és Szlovákia közös közleményt adott ki, amelyben vállalta, hogy továbbra is példa nélküli támogatást fog biztosítani Ukrajnának, harckocsikat, nehéztüzérséget, légvédelmi eszközöket, lőszereket és gyalogsági harcjárműveket fog szállítani.

Az ukrán fegyveres erők vezetése arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában tizenhat orosz előretörési kísérletet vertek vissza a Donyecki, Luhanszki és Zaporizzsjai területen.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG