Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elege lett Putyin hágai ügyvédjének, hétfőn tart meghallgatást a Nemzetközi Bíróság


Olena Zerkal, Ukrajna külügyminiszter-helyettese beszél a hágai Nemzetközi Bíróságon 2019. június 4-én
Olena Zerkal, Ukrajna külügyminiszter-helyettese beszél a hágai Nemzetközi Bíróságon 2019. június 4-én

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) hétfőn tart meghallgatást, miután Kijev sürgősségi intézkedéseket kért az Ukrajna ellen indított háború miatt. Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze Oroszországot a katonai műveletek felfüggesztésére.

Az Ukrajna által az ENSZ bíróságához benyújtott ügy középpontjában a népirtás megelőzéséről szóló, 1948-as, Oroszország és Ukrajna által is aláírt szerződés értelmezése áll. A bíróságot maga a szerződés nevezi meg az azzal kapcsolatos viták rendezésének fórumaként, és Ukrajna keresetében azzal érvel, hogy Oroszország több szempontból is félreértelmezte a szerződést.

Hamis okkal indult a háború

Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédekben azt állította, Oroszország ukrajnai invázióját – amelyet különleges katonai akciónak nevez – az indokolta, hogy „meg kell védeni azokat az embereket, akiket az elmúlt nyolc évben (…) zsarnokságnak és népirtásnak vetettek alá Kelet-Ukrajnában”.

Kijev perében azzal érvel, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Kelet-Ukrajnában népirtás történt vagy fog történni. Azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy „Oroszországnak nincs jogalapja arra, hogy Ukrajnában és Ukrajna ellen fellépjen az állítólagos népirtás megelőzése és megbüntetése céljából”.

A hágai orosz nagykövetséget pénteken nem lehetett elérni, hogy nyilatkozzon arról, hogyan fog reagálni.

Felmondott a vezető ügyvéd

Oroszország jogi csapatát gyengíti a francia Allain Pellet távolléte, aki a héten közzétett nyílt levélben jelentette be lemondását. „Elég volt – írta Pellet, aki más nemzetközi ügyekben képviselte Oroszországot, köztük Ukrajna folyamatban lévő, Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróságon a Krím 2014-es annektálása miatt indított perében. – Lehetetlenné vált egy olyan ország képviselete a jog alkalmazásának szentelt fórumokon, amely ilyen cinikusan megveti azt.”

Az ICJ az államok közötti viták rendezésének legfelsőbb bírósága, és bár az ottani ügyek rendezése általában évekig tart, gyorsított eljárással vizsgálja az olyan, ideiglenes intézkedésekre irányuló kérelmeket, mint amilyeneket Ukrajna is kért.

A bíróság elrendelhet ideiglenes intézkedéseket azzal a céllal, hogy megakadályozza a helyzet súlyosbodását, mielőtt olyan alapvetőbb kérdéseket vizsgálna meg, mint például a joghatóság vagy az ügy érdemi része. A bíróság utasítása elvileg kötelező érvényű, de a valóságban az államok nem mindig tartják be.

A meghallgatások helyi idő szerint hétfőn 10 órakor (0900 GMT) kezdődnek, amikor Ukrajna ismerteti álláspontját. A tervek szerint kedden Oroszország válaszol.

XS
SM
MD
LG