Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemzés: Izrael korlátozott iráni válaszcsapásának célja a feszültség csillapítása lehetett


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Feltehetőleg izraeli légicsapás érte pénteken Iránt válaszul az iszlám köztársaság múlt hétvégi, példa nélküli támadására. Szakértők szerint a rendkívül korlátozott léptékű katonai akció világos üzenetet küldött Teheránnak, ugyanakkor célja a deeszkaláció lehetett.

Izrael ígéretet tett arra, hogy Irán meg fog fizetni az április 13-i támadásáért, amelynek keretében több száz drónt és rakétát lőtt ki a zsidó államra.

A pénteki, feltehetőleg izraeli válaszcsapás viszont meglehetősen korlátozott volt minden tekintetben, célja a feszültség csillapítása lehetett.

Teherán közölte, hogy három pilóta nélküli kvadkoptert semmisített meg a kulcsfontosságú katonai és nukleáris létesítményeknek otthont adó Iszfahánnál. Névtelenséget kérő amerikai illetékesek ezzel szemben azt mondták, hogy Izrael rakétákkal támadott.

Ehhez kapcsolódóan: Sajtójelentések szerint Izrael válaszcsapást hajtott végre Irán ellen

Szakemberek rámutattak, hogy a kisméretű kvadkopterek alkalmatlanok nagy távolság megtételére, ezért ha valóban ilyeneket vetettek be, az arra utal, hogy az állam területén belülről hajtották végre az akciót.

Izrael nem vállalta magára az iszfaháni légicsapást, elemzők szerint ugyanakkor a feltételezett izraeli támadás így is világos üzenetet küldött az iszlám köztársaságnak.

Raz Zimmt, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója például hangsúlyozta, hogy amennyiben a kvadkopterek használata megerősítést nyer, az arra utal, hogy a művelet célja az iráni biztonsági erők sérülékenységének demonstrálása lehetett.

Úgy vélekedett, hogy bár a támadás nem volt kockázat nélküli, a szóba jöhető lehetőségek közül talán ez volt még a legkevésbé kockázatos Izrael számára.

Izrael győzelmet ígér, Irán előre szólt, Amerika csitít – reakciók és lehetséges forgatókönyvek a szombat éjjeli iráni támadás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

„Izrael nem vállalta magára, és nagyon remélem, hogy nem is fogja. Most a tagadhatóság létfontosságú a kockázatok mérséklése érdekében, ugyanis ez megnehezítené, ha nem is tenné lehetetlenné, hogy az irániak ne válaszoljanak” – húzta alá.

A Reuters brit hírügynökség meg nem nevezett iráni tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy Teherán „nem tervez azonnali ellencsapást”.

Izraelt korábban is többször vádolták iszfaháni katonai létesítmények elleni dróntámadással. Tavaly januárban az iráni hadsereg egyik gyárát érte találhat, három hónappal később pedig Teherán arról tájékoztatott, hogy elhárítottak egy dróntámadást a védelmi minisztérium egyik épületével szemben.

Farzin Nadimi, a Washington Intézet munkatársa rámutatott, hogy ha Izrael áll a pénteki akció mögött, akkor oly módon hajtották végre, ami a legkisebb veszélyét hordozta az iráni megtorlásnak.

Irán az előző szombati támadással a szíriai nagykövetsége elleni – feltételezhetően izraeli – légicsapást kívánta megbosszulni, amelyben hét katonája életét vesztette, köztük két tábornok.

Teherán előzőleg arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés új egyenletet teremtett, a továbbiakban nem fogják válasz nélkül hagyni a külföldön lévő iráni érdekeltségekkel, egységekkel szembeni támadásokat.

Ehhez kapcsolódóan: „A legjobb dolog, ami történhetett Putyinnal” – miként profitálhat a Kreml Irán izraeli támadásából?

Ugyancsak pénteken viszont, az iszfaháni támadással párhuzamosan egy légvédelmi rendszert is csapás ért az Irán fontos szövetségesének számító Szíriában, ahol az iráni Forradalmi Gárda is jelen van.

Zimmt szerint Izrael azt az üzenetet akarta küldeni, hogy „egyrészt viszonoztuk a támadást, másrészt pedig nem csupán Iránban, hanem Szíriában is lecsaptunk, ami azt jelenti, hogy nem fogadjuk el az úgynevezett új egyenletet, amelyet Irán próbál ránk kényszeríteni”.

Kian Sharifi írása.
XS
SM
MD
LG