Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtójelentések szerint Izrael válaszcsapást hajtott végre Irán ellen


Légi bázis Iszfahánban
Légi bázis Iszfahánban

Névtelenséget kérve nyilatkozó amerikai kormánytisztviselők arról számoltak be, hogy Izrael az Irán középső részén lévő Iszfahánt vette célba, miután az iszlám köztársaság előző hétvégén példa nélküli támadást hajtott végre ellene.

Az iráni állami média tájékoztatása szerint péntek hajnalban robbanásokat lehetett hallani a városban. Ezt az internetes közösségi oldalakra feltöltött videók is megerősítették.

Az IRNA iráni hírügynökség közölte, hogy azért voltak hallhatók a robbanások, mert a légvédelem működésbe lépett egy légi bázison, ahol a még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett, amerikai gyártású F–14 Tomcat vadászrepülőgépek állomásoznak.

A híradások szerint átrepülő drónok miatt több tartományban is aktiválták a légvédelmet.

Iszfahán tartomány számos iráni nukleáris létesítménynek ad otthont, közöttük a natanzi atomkutató-központnak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) aláhúzta, hogy ezekben semmilyen kár nem keletkezett.

„A NAÜ meg tudja erősíteni, hogy nem keletkezett kár Irán nukleáris létesítményeiben” – írták X-en.

„Rafael Grossi főigazgató továbbra is mindenkit rendkívüli önmérsékletre szólít fel, és hangsúlyozta, hogy nukleáris létesítmények soha nem válhatnak célponttá katonai konfliktusban. A NAÜ nagyon szorosan figyelemmel követi a helyzetet” – emelték ki.

Ehhez kapcsolódóan: Iráni parancsnok: Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetések fényében

A sajtó jelentései szerint Izrael előzetesen értesítette az Egyesült Államokat egy Irán elleni műveletről.

Független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, hogy Izrael indított támadást.

Közvetlenül egyetlen iráni vezető sem ismerte el, hogy támadás érte volna az országot, illetve az izraeli hadsereg sem kommentálta a történteket.

Ugyancsak pénteken a szíriai hadsereg egyik radarközpontját is légicsapás érte az ország déli részén, az akciót szintén Izraelnek tulajdonítják.

Irán több mint háromszáz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre előző hétvégén. Ezek túlnyomó többségét az izraeli légvédelem megsemmisítette az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, valamint Jordánia segítségével.

Ehhez kapcsolódóan: A brit külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az izraeli válaszlépés nem jár majd eszkalációval

A támadásra már előre lehetett készülni, miután április 1-jén feltehetőleg izraeli légicsapás végzett Irán damaszkuszi nagykövetségén az iráni Forradalmi Gárda magas rangú vezetőjével és hat másik tagjával.

Izrael és Irán évtizedek óta egymás esküdt ellensége, azonban ez volt az első közvetlen támadás a két ország között. Általában a Teherán által támogatott milíciák támadják a zsidó államot, és fordítva, vagy harmadik országban ütnek rajta egymás erőin és érdekeltségein.

Készült az ABC, a CBS, a CNN és az IRNA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG