Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán elítélte a damaszkuszi izraeli légicsapást és válaszlépéseket helyezett kilátásba


Romok a feltételezett izraeli légicsapást követően Damaszkuszban 2024. április 1-jén
Romok a feltételezett izraeli légicsapást követően Damaszkuszban 2024. április 1-jén

Ebrahim Raiszi iráni elnök terrorista bűncselekménynek nevezte a hazája diplomáciai képviseletéhez tartozó épület elleni légitámadást, amelyben két magas rangú katonai vezető is életét vesztette.

Az iszlám köztársaság elnöke a nemzetközi szabályok súlyos megsértéséről beszélt, és figyelmeztetett, hogy nem fogják válasz nélkül hagyni a történteket.

A feltételezett izraeli akcióban az iráni Forradalmi Gárda két dandártábornoka, illetve öt másik tagja is meghalt. Megerősítették, hogy az áldozatok között volt Mohammad Reza Zahedi is, aki a szervezet szíriai és libanoni hadműveleteiért volt felelős.

Ehhez kapcsolódóan: Irán először választ a 2022-es tiltakozások óta – kulcskérdés a részvétel

Előző nap érte légicsapás a szíriai főváros nyugati Mazzeh negyedét, ahol az iráni nagykövetség épülete is található. A sajtó jelentései szerint a rakéta olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők.

Az iráni külügyminisztérium Izrael mellett az Egyesült Államok felelősségét is hangsúlyozta, ugyanakkor részleteket nem közöltek.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

A Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet súlyos következményekre figyelmeztette Izraelt, bosszút ígérve.

„Az izraeli ellenség még mindig azt hiszi, hogy egyes vezetők kiiktatásával letörheti az emberek eltökélt ellenállását” – írták.

A zsidó állam nem kommentálta a történteket, ahogyan máskor sem szokta a határain kívül elkövetett műveletek esetében. Az izraeli vezetés azonban többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Galériánk a helyszínről:

Készült a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG