Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemzőnk: A Városháza-ügy 2009-re emlékeztet, akkor megbuktatta a baloldalt


„A Fidesz teszi a dolgát” – reagált elemzőnk, Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó, amikor az erotikus médiavállalkozásokból meggazdagodó Gattyán György politikai szerepvállalásáról kérdeztük. Miközben az ellenzéki oldalon továbbra is hiányolja a közös és összehangolt kommunikációt, addig a kormánysajtó három témában is következetesen üti célpontjait. Podcastunk írott, szerkesztett változata.

Az elmúlt két hét legbizarrabb, választással összefüggő híre Gattyán György színre lépése. Az erotikus, kukkolós médiaszolgáltatásokból meggazdagodó milliárdos először egy PR interjút adott közzé, majd politikai hirdetésekben toborzott támogatókat és egyéni képviselő jelölteket. Friderikusz podcastjában egy sejtelmes mozgalomról beszélt, de szóba hozta már egy esetleges párt alapítását is. Sok minden történt pár nap alatt, van-e ennek bármi jelentősége?

A Fidesz teszi a dolgát, kampány üzemmódban. Ezen a szemüvegen keresztül kell megítélni egy olyan fejleményt, hogy a választások előtti pár hónappal új szereplő bukkan fel a belpolitikai színpadon. Főleg, ha a Válasz Online ki is deríti róla, hogy egy magántőke alapból 900 millió forinttal támogatta őt Rogán Antal.

Nagyon ki van találva a szlogenje, profi a marketing stratégiája. Olyan üzeneteket fogalmaz meg, amelyekre rezonál az ellenzéki választó. Leplezetlenül az ellenzék ellenzéke akar lenni, és ez utalhat arra, hogy kinek az érdekében történik ez az építkezés.

Ha valami úgy néz ki, úgy hápog, úgy jár, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa. A Fidesz mindig az ellenzék megosztására törekedett. Gattyán György mozgalma, ha tényleg politikailag fog szerepet vállalni, szerintem ebbe az irányba megy.

Az elmúlt két hét másik jelentős politikai eseménye a Nézőpont Intézet 15. születésnapja volt, amit megtisztelt a kormányfő is azzal, hogy beszédet mondott.

Semmi olyasmit nem mondott, ami elképesztő újdonság lenne. Az egész beszédnek inkább az volt a lényege, hogy Orbán Viktor pörög és tudatosan megy előre.

Beszél az emberek megélhetéséről, a rezsiről, az árak befagyasztásáról. Ezek azok a témák, amiket a Policy Solutions is az embereket pártállástól függetlenül a legjobban foglalkoztató kérdések toplistáján hozott ki. Nem véletlenül hirdetett rezsiharcot, nem véletlenül állította meg a benzinárakat. Olvassa a választót, olvassa a társadalmat.

Ezek a felmérések az ellenzéknek is a rendelkezésére állnak, még sincs egységes válasza, fókuszált üzenete ezekre a kérdésekre.

Sokszor mondjuk, hogy a kormányfő a sajátjainak kommunikál. Amikor a Nézőpont Intézet rendezvényén lép fel, akkor ez még inkább igaz, hiszen még inkább egy belső körnek mond véleményt. Mekkora a súlya ezeknek a kijelentéseknek?

Ez jó alkalmat ad arra, hogy egy kicsit a díszletek mögé lássunk, hogyan gondolkodik Orbán Viktor, mit gondol politikáról és hogyan gondolja a mostani kampányt. A Fidesznek legalább kettő, de inkább három, egymással konkuráló elemző cége van, akik megállás nélkül szállítják az elemzéseket, az ötleteket a kormánypárt számára.

Ha politikai napirendről beszélünk, akkor az elmúlt egy évben volt 2-3 olyan hónap, amikor az ellenzék 100%-an tudta azt a csodát megtenni, hogy ő diktálta a napirendet, egészen az előválasztás második fordulójáig. Az elmúlt 2-3 hétben azonban átalakult a Fidesz kommunikációja. Felépítettek három olyan ügyet, amivel minden nap kapott egy pofont az ellenzék, jobbról.

Az egyik a budapesti Városháza-ügy, ami most ott tart, hogy a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, valamilyen áttétekkel arról beszélget emberekkel, hogy mit lehetne kezdeni az ingatlannal. Bajnai Gordon személye a hitelesítő pecsét ezen az ügyön, és a 24.hu-nak adott hosszú interjúban is csak magyarázkodásra futja. Hogy létezik, hogy a Fidesz tizenegy éve tartó kormányzása után meglepődik azon, hogy ha ő valamiről elkezd beszélgetni valakikkel, akkor az kikerülhet a nyilvánosságra? Nem az első ilyen alkalom, hogy kiszivárognak felvételek. Több, mint felelőtlenség.

Kevesen emlékeznek már a 2009-es Hagyó-Mesterházy ügyre, a sor furcsa iróniája, hogy akkoriban épp Bajnai Gordon volt a miniszterelnök. A botrány elég volt ahhoz, hogy megrendítse a baloldali szavazókat, és részben emiatt is 2/3-hoz segítse a Fideszt egy évvel később, ráadásul még a régi választási rendszerben. Az MSZP- SZDSZ koalíció elvesztette Budapestet is, mindössze két körzetet tudtak megnyerni.

Két hete is beszéltük, hogy a Városháza-ügy kommunikációja kicsúszott az ellenzék kezéből, nagyon gyorsan magyarázkodni kényszerült. De az ügy túlmutathat önmagán.

Sokszor beszélünk a kommunikációs buborékokról, amelyekben a kormányoldal, az ellenzék vagy a billegők élnek. A Városháza-ügy olyan, amely képes áttörni az egyikből a másikba. Szerintem részben át is jutott, ha más nem, legalább annyi, hogy valami nincs rendben. Mert a teljes tagadás után jött egy félbeismerés, majd kiderült, hogy az egyik fontos pozíción még a Tarlós-éra embere ül...

....tételezzük fel, hogy a szakértelme miatt.

...tételezzük fel. De a történtek után nem kirúgják ezt az embert, hanem kap egy figyelmeztetést. Nem tudom, hová fog ez az ügy kifutni, de a Fidesznek az is elég, ha paralizálja az ellenzéket. Ha az egyik főszereplőt, Karácsony Gergelyt lehúzza a sárba. Akit aztán rajtakapnak, hogy a busz sávban megy az autójával. Úgy viselkednek az ellenzéki politikusok, mintha nem ebben az országban élnének. Hozzáteszem, még az amerikai választási kampányba is belefér, hogy lesipuskás fotósokat küldjenek egymásra a riválisok.

Említette, hogy három ügy van, amivel a kormánypárt hirtelen elkezdte az ellenzéket ütni. A Városháza-ügy az egyik. Melyik a másik kettő?

Jakab Péter a másik célpont. Őt abban tudják támadni, hogy egy konzervatív ember. Hírbe hozni őt a kabinetfőnökével vagy ingatlanügyekkel egyrészt elbizonytalanítja a választót, másrészt rontja politikusi szereplésének hatékonyságát, például a Parlamentben.

Miközben a házelnök renoméja sértetlen, hiába nevezte az ellenzéket a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak egy zártkörű rendezvényen. Persze, az magában is érdekes, hogyan szivároghat ki Kövér László beszéde a titkosszolgálati körökből, de erre nem jó ellenzéki reakció számon kérni a választókon, hogy miért nem vonulnak az utcára tüntetni. Az ellenzéki szavazó az elmúlt másfél, két hónapban mindent megtett, amit elvártak tőle. 800 ezren elmentek szavazni kétszer, aláírtak, ajánlottak. De ellenzéki képviselőként hogy lehet egy ilyen házelnöki megnyilatkozás után bemenni a parlamentbe, interpellálni, kérdéseket benyújtani, meg napirend előtt beszélgetni?

Mi a harmadik ütőkártya a kormányoldal kezében?

Márki-Zay Péter, aki maga is tehet erről. A Fidesz stratégái minden szereplőt kiismerhettek már az ellenzéki oldalról az elmúlt 15-20 évben. Márki-Zay az egyetlen, aki veszélyt jelenthetett volna, hiszen még nem volt idő kitapasztalni, hogyan fog reagálni. Ez előny lehetett volna. Ehelyett elkövetett egy nagy hibát azzal, hogy nekiment a rezsicsökkentésnek. Többször, határozottan.

Mindegy, mennyire megalapozott az érvelése a gazdasági kockázatokról, mert innentől kezdve már építi a kormánysajtó azt az imázst, hogy egy külföldről is vezérelt valaki, aki a magyar emberek érdekei ellen megy. Aki szeretné, hogy a világpiaci árakon fogyasszanak a magyar emberek, minél magasabb legyen a benzinár.

A kampány és a kommunikáció szempontjából mennyire kockázatos, hogy a magát a rendszeren kívülállónak bemutató jelölt találkozik az ellenzékhez húzó üzletemberrel a kampányfinanszírozás érdekében, majd aztán pár héttel később találkozik az ország másik meghatározó üzletemberével, aki nem kifejezetten az ellenzék oldalán áll. Tudván, hogy ez a két üzletember igazából ellenfelek.

Bige László és Csányi Sándor évtizedes vitájába belekeveredni nyilvánosan kockázatos. Ezek a mozzanatok nem a kompetencia érzetét keltik, hanem ad hoc működését.

Sokat dicsértük a DK kampányát az előválasztás folyamatában. Amióta lezajlott az előválasztás és a miniszterelnök-jelöltek kiválasztása, szavazása, azóta, mint ha eltűnt volna Dobrev Klára a nyilvánosságból, és visszakerült a kommunikáció központjába a pártelnök.

Ez a normális, Orbán Viktor is megmondta, hogy második helyezés a politikában nincsen. Dobrev Klára hátra vonult, Brüsszelben teszi a dolgát, és Gyurcsány Ferenc vezeti a pártot. Most azt mondja, Márki-Zay Péter az ellenzék vezetője, azt csinálják, amit ő mond. Mi jó katonák vagyunk, akik a tábornoktól várják az parancsot. Mennyire bölcs húzás ez: ha nyer, akkor a szövetségese vagyok. Ha veszít, akkor övé a felelősség. Gyurcsánynak és pártjának igazából egyszerű dolga van. Akár nyer Márki-Zay Péter és az ellenzék, akár veszít, a DK-é a legnagyobb frakció.

Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban is dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG