Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elengedték a volt főnyomozót, akit hivatalos személy elleni erőszak miatt vittek be a rendőrök a szerda esti tüntetésről


Horgászbotra tűzott zászlóval a kezében a tüntetés fő gyanúsítottja, egy volt főnyomozó a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án
Horgászbotra tűzott zászlóval a kezében a tüntetés fő gyanúsítottja, egy volt főnyomozó a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án

Horgászbotra tűzött zászlóval a kezében tűnik fel a felvételeken a dulakodás első sorában a volt gazdasági főnyomozó, akit hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt állított elő a rendőrség, de csütörtök délután elengedték. A TASZ szerint a rendőrök aránytalan mértékben vetettek be könnygázt és tonfát a Karmelita kolostornál szerda este. Maszkkal védekező fiatalokkal szemben is büntetőeljárásokat indítottak.

Csőgör Péter volt gazdasági főnyomozót a szerda esti tüntetésen vették őrizetbe, ahol a rendőrök könnygázt és tonfát használtak a tiltakozó diákok és szimpatizánsok ellen a budai Várban, a kordonokkal lezárt Színház utcai Karmelita kolostornál. A volt rendőrt hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt állították elő - közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán, miután telefonon beszélt a volt nyomozóval.

A felvételeken a volt rendőr a tüntetés első sorában, egy horgászbotra tűzött zászlóval látható, amelyen a közoktatási tiltakozások jele van festve, egy piros felkiáltójel egy körben, alatta pedig egy felirat: “Nem hagyjuk!”. A felvételek alapján Hadházy Ákos szerint Csőgör Péter nem követett el hivatalos személy elleni erőszakot. A volt gazdasági főnyomozót a képviselő szerint mondvacsinált okokkal távolították el a rendőrségtől, miután a triatlon szövetség tagjaként feljelentést tett a korábbi elnök, Orbán Viktor fogorvosa ellen gazdasági visszaélések gyanúja miatt.

TASZ: Aránytalan volt a könnygáz használata

Lényegében egy építkezés kerítésének épségét védték a rendőrök, akik aránytalanul könnygázt és tonfát vetettek be a tüntető diákok ellen – mondta a Szabad Európának Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, a Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője.

A Clark Ádám térről a Karmelitához vonuló megmozdulás nem volt bejelentve, de ez a körülmény önmagában nem teszi jogellenessé a tüntetést; amíg az megőrzi békés jellegét, addig alkotmányos védelem illeti meg - magyarázta. Szerinte, amikor a Karmelitánál először a rendőrsorfal elé tömörültek a skandáló diákok és szimpatizánsok, akkor az még békés tüntetésnek számított.

“A rendőrség tévedett, amikor már ott jogellenesnek ítélte a tüntetést és feloszlatta, felhívva a figyelmet a kényszerintézkedések használatának lehetőségére” - fogalmazott.

Itt még békés volt a tüntetés a TASZ jogásza szerint, de a rendőrség már ekkor feloszlatta
Itt még békés volt a tüntetés a TASZ jogásza szerint, de a rendőrség már ekkor feloszlatta

Hegyi Szabolcs szerint a tüntetés akkor kezdte elveszíteni békés jellegét, amikor a Színház utca másik felén a tüntetők elkezdték lebontani a kerítést a felállványozott volt Honvéd Főparancsnokság épülete körül, majd oda bejutva onnan próbáltak meg kijutni a lezárt Színház utcába, a Karmelita épülete elé. Ilyenkor a rendőrség felléphet, de csak az arányosság általános követelménye szerint – mondta a TASZ jogásza. Személyes tapasztalata alapján a rendőrség fellépése nem volt arányos.

“A kerítés felborítása után a készenléti rendőrök szinte azonnal könnygázt vetettek be és tonfával nekimentek a tüntetőknek, hátra szorították őket, annak ellenére, hogy rendelkezésre álltak volna jóval enyhébb eszközök és lehetőségek is” – mondta Hegyi Szabolcs.

Szerinte elég lett volna egy rendőrsorfal, akár pajzzsal, ami útját állja a tüntetőknek. Nem egy erőszakos, törő-zúzó tömeget kellett feltartóztatniuk, hanem alapvetően diákokat és tanárokat - tette hozzá.

Több tüntetőt is előállított a rendőrség, először azt mondták, hogy mindenkit hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt. Végül egy kiskorút, akit közvetlen közelről fújtak arcon jókora adag könnygázzal, majd berántották és megbilincselték, őt végül semmivel sem gyanúsították meg, másokat pedig a maszkviselési tilalom megsértésével.

A gyülekezési törvény általánosan tiltja a maszkviselést, kivéve, ha eleve így szól a bejelentés és azt a rendőrség tudomásul is veszi. Nem lehet arra hivatkozni, hogy könnygáz ellen használták. A TASZ arra biztatja az érintetteket, hogy vigyék bíróság elé az ügyüket, kérjék tárgyalás megtartását, és kérjék a TASZ jogsegélyszolgálatának a segítségét.

Hegyi Szabolcs úgy tudja, hogy hivatalos személy elleni erőszakra hivatkozással egy volt rendőrt állítottak elő és vettek őrizetbe, de végül őt sem gyanúsították meg semmivel.

A Színház utca lezárása

A bíróság nemrég jogerősen kimondta, hogy a rendőrség jogellenesen korlátozta a sajtószabadságot, amikor 2020. december 2-án szalagkordonnal zárta le a Színház utca egy szakaszát a Karmelita kolostornál, mert ezzel akadályozta, hogy újságírók kérdéseket tegyenek fel az érkező vagy távozó politikusoknak. Akkor védett személy érkezésére hivatkoztak a rendőrök, miután az újságírók a Szájer-botrányról kérdezték a kormánytagokat.

Ezt követően ismét szabad volt a bejárás a Színház utcába, a Karmelita kolostor előtti területre, ahol lehetett kérdezni kormánytagokat.

2021. november 26-án már fém kordonokkal zárták le a Színház utca egy részét. Akkor már a Színház utca másik oldalán álló Honvéd Főparancsnokság épületének felújítására hivatkoztak. Ez a felújítás azóta is tart, ahogy a kordonok is ott állnak, lezárva a Színház utca egy szakaszát, éppen azt, ahol előtte újságírók meg tudták kérdezni a politikusokat.

Ehhez kapcsolódóan: Jogszerűtlen volt a Karmelita elkordonozása az újságírók elől

A Színház utca ezen része hivatalosan munkaterületté vált, a Karmelitába érkezők mégis közlekedhetek ott, míg mások nem. Várkapitányság Nonprofit Zrt.-t azt közölte a kordonállítást követően, hogy „érdemben megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, és a kivitelező kérte az organizációs terület módosítását. Hogy ezt azóta is kéri-e a kivitelező, vagy milyen más oka van még a Színház utca lezárásának, megkérdeztük a Miniszterelnökség alá tartozó Várkapitányság Zrt.-től, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Hegyi Szabolcs szerint nyilvánvaló, hogy az indoklás módosítása ellenére a kordon továbbra is arra szolgál, hogy távol tartsa az újságírókat és a tüntetőket a Karmelita épületétől és a kormány tagjaitól. Furcsa álságosság, hogy a rendőrség most lényegében nem a Karmelita épületét védi, hanem egy építési terület kerítését.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG