Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életbe lépett a tűzszünet Izrael és a Hamász között


A tűzszünetet ünneplik hajnalban a ciszjordániai Rámalláhban 2021. május 21-én
A tűzszünetet ünneplik hajnalban a ciszjordániai Rámalláhban 2021. május 21-én

Csaknem két héten át tartó rakétaháborút követően, péntekre virradóra életbe lépett az előző nap megkötött tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász között.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke üdvözölte a hajnali 2 órakor hatályba lépett egyezményt, kiemelve annak tető alá hozásában az egyiptomi kormány fontos közvetítői szerepét, illetve azt, hogy az amerikai diplomácia is éjt nappallá téve dolgozott az erőszakcselekmények beszüntetésén.

Mint közölte, a megállapodást magas rangú tárgyalások előzték meg az Egyesült Államok, Egyiptom, a Palesztin Hatóság és más közel-keleti országok között, hogy „elkerülhető legyen egy olyan elhúzódó konfliktus, amilyet korábban már látni lehetett”.

A Hamász gázai helyettes vezetője győzelmet hirdetett, az övezetben emberek ezrei özönlötték el az utcákat, miután elhallgattak a fegyverek. Beszámolók szerint győzelmi felvonulásokat tartottak több helyen Ciszjordániában is.

„Ez a győzelem eufóriája” – jelentette ki Halíl el-Híja, és ígéretet tett az izraeli légicsapások által lerombolt otthonok újjáépítésére.

Út a tartós közel-keleti béke felé?

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a következő napokban a régióba utazik, hogy izraeli és palesztin kollégájával, illetve más térségbeli vezetőkkel egyeztessen.

Joe Biden arról számolt be, hogy az utóbbi napokban hatszor beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, ahogyan tárgyalt Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is.

Az Egyesült Államok elkötelezett a közös munka mellett az ENSZ-szel és más nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy a Palesztin Hatósággal együttműködve humanitárius segítséget nyújtson a Gázai övezet lakóinak, „oly módon, amely nem teszi lehetővé, hogy a Hamász újra feltöltse katonai arzenálját” – mondta az amerikai elnök.

Hozzátette, Washington segíteni fogja Izraelt a Vaskupola légvédelmi rendszerhez szükséges elfogórakéták pótlásában.

Biden hangsúlyozta, hogy lát esélyt az előrehaladásra a nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtésében. „Úgy gondolom, hogy a palesztinok és Izrael is megérdemli, hogy biztonságban éljen, egyenlő mértékben részesedjen a szabadságból, a prosperitásból és a demokráciából. Kormányzatom tovább folytatja a csendes, szakadatlan diplomáciai munkát e célból. Szerintem valódi lehetőség áll előttünk az előrehaladásra” – fogalmazott.

Megállapodás a tűzszünetről

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet csütörtök este egyhangúlag megszavazta a „kölcsönös és feltétel nélküli” tűzszünetről szóló, Egyiptom által javasolt megállapodást, a hatályba lépés időpontjáról azonban akkor még nem volt megegyezés.

A Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges gázai fegyveres szervezet később megerősítette az egyezményt, és arról tájékoztattak, hogy az pénteken hajnali 2 órától érvényes.

A fegyvernyugvást két egyiptomi küldöttség felügyeli a helyszínen.

Sok áldozat

A Hamász május 10-én kezdte rakétázni Izraelt, miután heteken keresztül nőtt a feszültség a felek között Kelet-Jeruzsálemben, ahol összecsapások is voltak egy, a muszlimok és a zsidók által egyaránt tisztelt szent helyen. Az izraeli hadsereg válaszul gázai célpontokat támadott légicsapásokkal és később tüzérséggel.

Gázai egészségügyi tisztségviselők szerint palesztin részről 232 ember, köztük sok nő és gyerek vesztette életét a Hamász infrastruktúráját célzó izraeli csapásokban.

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, ezeknek egy része még Gázában csapódott be, a többi legnagyobb részét pedig megsemmisítette a Vaskupola. Izraeli részről tizenkét halálos áldozatot követeltek a harcok.

Az ellenségeskedés évek óta most volt a legkomolyabb a Hamász és Izrael között, és ez hozzájárult az utcai erőszak kirobbanásához a zsidók és az arabok között az izraeli és a ciszjordániai városokban. Néhány rakétát pedig Libanonból is kilőttek Izraelre.

Készült az AP, az AFP, a C-SPAN és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG