Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életjelet adott magáról az afganisztáni ellenállás vezetője


Ahmad Maszúd, a Pandzsír-völgyi ellenállás egyik vezetője 2019-ben
Ahmad Maszúd, a Pandzsír-völgyi ellenállás egyik vezetője 2019-ben

Bár a tálibok azt állítják, mára teljesen ellenőrzésük alá vonták az uralmuknak még ellenálló Pandzsír-völgyet, hétfőn a felkelők vezetője, Ahmad Maszúd hangüzenetben biztatott mindenkit „nemzeti felkelésre”.

Szeptember 6-án ellentmondásos hírek érkeztek a Pandzsír-völgyből, amely Afganisztán utolsó régiója, ahol még fegyveres ellenállók kitartanak a tálibokkal szemben. Jelenleg csak annyi tudható biztosan, hogy a völgyből nehezen jutnak ki információk, miután az iszlamisták elvágták a telefon-, az internet- és a villanyvezetékeket.

Új kormány, nemzeti felkelés

Zabihullah Mudzsáhíd tálib szóvivő szeptember 6-án azt állította, a táliboknak sikerült teljesen elfoglalniuk a mintegy kétszázezres lakosú, Kabultól északkeletre fekvő Pandzsír-völgyet, így Afganisztánban a tálibok győzelmével zárult a háború. Elmondása szerint nem voltak civil áldozatok, és mivel „ezzel a győzelemmel országunk teljesen kikerült a háború mocsarából”, hamarosan bejelenthetik az új kormány megalakítását.

Maiszam Nazari, az ellenállókat tömörítő Nemzeti Ellenállás Frontja (NRF) szóvivője ezzel szemben a Szabad Európának azt mondta, továbbra is harcok folynak Pandzsírban. Az NRF Twitter-oldalán szintén azt írták, hogy a felkelők „a völgy minden stratégiai pozíciójában jelen vannak, hogy folytassák a harcot”.

Szintén nyilvánosságra került a felkelést vezető Ahmad Maszúd hangüzenete, aki országszerte ellenállásra hívta fel a tálibokkal szemben állókat. „Honfitársaink, bárhol is vagytok, akár kint, akár bent, arra hívunk benneteket, hogy kezdjetek általános felkelést hazánk becsületéért, szabadságáért és büszkeségéért!” – mondta Ahmad Maszúd.

„Ahogy csak tudtok, álljatok ki, és kiáltsátok hangosan: soha nem fogjuk elfogadni a megaláztatást” – mondta Maszúd, hozzátéve, hogy az afgánok bármilyen lehetséges formában harcolhatnak, akár fegyverrel, akár tüntetésekkel.

Az NRF-hez ellenzéki csoportok, helyi milíciák és az afgán biztonsági erők korábbi egységei tartoznak. A felkelés két vezető személyisége Ahmad Maszúd, aki az egyik legismertebb afgán politikus, Ahmad Sah Maszúd fia. Az idősebb Maszúd a szovjet megszállás idején alakított gerillamozgalmat, majd a tálibokkal is szembeszállt 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt az úgynevezett Északi Szövetség élén. A Pandzsír-völgy már ekkor is a tálibellenes ellenállás egyik központja volt. Szintén az ellenállók között van Amrullah Szaleh korábbi afgán alelnök, aki az Asraf Gáni vezette kormány összeomlása után Afganisztán ügyvivő elnökének nevezi magát.

Tisztogatásokról, nők elleni erőszakról érkeztek hírek

A tálibok három hete vették át az irányítást Afganisztán nagy része felett, miután augusztus 15-én Kabulban átvették a hatalmat a nyugati támogatású kormány összeomlását követően. Egyelőre új kormány még nem alakult Afganisztánban. A tálibok korábban azt ígérték a nemzetközi közösségnek, hogy mérsékeltebbek lesznek, mint húsz évvel ezelőtti brutális uralmuk idején – hogy valóban így lesz-e, azt az új kormány összetétele is tükrözheti. Igaz, Mudzsáhíd elmondása szerint egyelőre legfeljebb átmeneti kormány felállításáról lehet szó.

Hivatalosan a tálib vezetés amnesztiát hirdetett minden afgán számára, aki korábban a külföldi csapatokkal működött együtt, és azt mondta, tárgyalásokat folytatnak több politikai csoporttal az új kormány alakításáról. Számos jelentés szerint azonban országszerte politikai tisztogatások kezdődtek: házkutatásokat tartanak, és sorra végzik ki az előző kormány embereit és a külföldi hadseregek segítőit.

Politikai ellenfeleik mellett különösen a nők aggódhatnak, akiknek szabadságjogait a tálibok 1996–2001-es uralma alatt a végletekig korlátozták, a patriarchális és vallási fundamentalista rendszert több elemző is „nemi apartheidnek” nevezte. A hétvégén az északi Mazár-e Sarif városában tüntetést szerveztek a nők jogainak megőrzéséért; a demonstráció egyik szervezője a Szabad Európának azt mondta, a tálib fegyveresek erőszakkal verték szét a gyűlést, és rátámadtak az arról tudósítani próbáló újságírókra is.

Irán elítéli a Pandzsír-völgy elleni támadást

A tálibok vezetői nem kommentálták az erőszakos eseményeket. Az elmúlt napokban a fővárosban, Kabulban és a nyugati Herat városában is hasonló, a nők jogaiért kiálló, egyenlőséget, igazságosságot és demokráciát követelő tüntetéseket tartottak.

A szomszédos Irán szeptember 6-án közölte, hogy határozottan elítéli a tálibok katonai offenzíváját a Pandzsír-völgy ellen. „A Pandzsírból érkező hírek nagyon aggasztók. A támadást határozottan elítéljük” – mondta az iráni külügyminisztérium szóvivője, Saeed Khatibzadeh újságíróknak.

XS
SM
MD
LG