Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éleződik a konfliktus a Brexit-megállapodás újratárgyalása ügyében


Maroš Šefčovič akkor még energiaügyi biztosként sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 19-én Brüsszelben
Maroš Šefčovič akkor még energiaügyi biztosként sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 19-én Brüsszelben

Az Egyesült Királyság egyoldalú lépésekkel fenyeget, amennyiben az Európai Unió nem egyezik bele a Brexit-megállapodás egyes részeinek újratárgyalásába, a huszonhét tagállamot tömörítő közösség viszont ezt határozottan elutasítja.

Liz Truss brit külügyminiszter kijelentette: amennyiben nem tudnak megállapodni, London nem fog elriadni attól, hogy intézkedjen, mivel a jelenlegi szabályok akadályozzák az új kormány megalakítását Észak-Írországban.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja azonban figyelmeztetett, hogy nem lehetséges a kötelező érvényű szerződés újratárgyalása, minden egyoldalú intézkedés jogi következményekkel fog járni, ami kereskedelmi háborúhoz vezethet a felek között.

A konfliktus középpontjában az Egyesült Királyság európai uniós kilépését szabályozó, hosszú és küzdelmes tárgyalások során elfogadott megállapodáshoz fűzött észak-írországi jegyzőkönyv áll.

Az előző heti észak-írországi választáson második helyre befutó, a brit fennhatóságot pártoló protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) hevesen ellenzi e jegyzőkönyvet, és nem hajlandó addig támogatni az új kormány megalakulását, amíg vitatott rendelkezései hatályban vannak.

Az észak-írországi hatalommegosztási szabályok alapján nem alakítható meg a kormány, amennyiben nem támogatja egyaránt a legfőbb unionista és nacionalista párt. Előbbi a DUP, utóbbi a választást most először megnyerő, az ír sziget újraegyesítéséért küzdő katolikus Sinn Féin.

Feloldhatatlan konfliktus?

Šefčovič leszögezte: az EU fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy kreatív és tartós megoldásokkal álljon elő, rugalmasságot mutatva a jogszabályok alkalmazása terén is. A jegyzőkönyv azonban a kiválási egyezmény sarokköveként nemzetközi megállapodásnak számít, így újratárgyalása nincs a lehetőségek között, ebben a tagállamok álláspontja szerinte teljesen egységes – hangsúlyozta.

Truss ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az európai uniós javaslatok nem kezelik megfelelően az Észak-Írországot érintő valódi problémákat.

„Mindig a tárgyalásos megoldást részesítettük előnyben, de nem fogunk elriadni attól, hogy intézkedjünk az észak-írországi helyzet stabilizálása érdekében, ha nem találunk megoldást” – mondta.

A szóban forgó jegyzőkönyv alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az EU egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni, ami sértené az északír polgárháborút lezáró nagypénteki egyezményt, és sokak szerint az évtizeden át pusztító fegyveres konfliktus kiújulását eredményezhetné.

Az Egyesült Királyság tavaly októberben terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi jegyzőkönyv módosítására. David Frost korábbi brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén akár egyoldalúan is felfüggeszthetik a protokoll végrehajtását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG