Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfoglalták az utolsó független afgán területet – állítja a tálibok szóvivője


Az afgán ellenállási mozgalom és a tálibellenes felkelők járőrözés közbe egy dombtetőn, Pandzsír tartományban, 2021. szeptember 1-jén.
Az afgán ellenállási mozgalom és a tálibellenes felkelők járőrözés közbe egy dombtetőn, Pandzsír tartományban, 2021. szeptember 1-jén.

A tálibok azt állítják, hogy átvették az irányítást Pandzsír felett. A táliboknak utolsóként ellenálló tartománnyal megszakadt a telefon- és az internetösszeköttetés, a tálibok állítását független források még nem erősítették meg. Egyelőre nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem.

A tálibok három héttel ezelőtt foglalták el Afganisztán nagy részét, és augusztus 15-én átvették a hatalmat a fővárosban, Kabulban is. Külföldiek és afgánok tízezrei próbáltak kijutni az országból, ahonnan ez akkor már csak a kabuli repülőtéren keresztül volt lehetséges.

Egyetlen egy tartomány nem került mindeddig a tálibok kezére, a fővárostól mintegy 100 kilométerre északkeletre található Pandzsír-völgy, amely az Afganisztán Nemzeti Ellenállási Frontja (NRFA) ellenőrzése alatt állt. Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő azonban szeptember 6 -án közleményt adott ki, amely szerint Pandzsír is a tálib harcosok irányítása alá került.

Maisam Nazari, az NRFA szóvivője azonban cáfolta a tálibok állítását, és azt mondta a Szabad Európának, hogy a harcok folytatódnak a tartományban, ahol mintegy kétszázezer ember él. A csoport Twittere szerint az Ahmed Maszúd vezette pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front „minden stratégiai pozícióban jelen van a völgyben, hogy folytassa a harcot ” a tálibok ellen.

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe.

Az ellenállás fellegvára

A tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták bevenni Pandzsírt tartomány, az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvárát. A tálibellenes küzdelem vezéralakja akkor Ahmad Sah Maszúd volt, akit 2001. szeptember 9-én meggyilkoltak

A mostani ellenállás az ő fia, Ahmad Maszúd köré szerveződött, fegyvereseit az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, de az afgán kormány tagjai közül is többen ide menekültek.

XS
SM
MD
LG