Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok bekerítették az utolsó ellenálló tartományt Afganisztánban


Tálibellenes ellenállók Pandzsír tartományban 2021. augusztus 31-én
Tálibellenes ellenállók Pandzsír tartományban 2021. augusztus 31-én

Az iszlamista tálib lázadók bekerítették Afganisztán utolsó olyan tartományát is, amelyet még nem sikerült uralmuk alá hajtaniuk.

Amir Han Mutaki tálib vezető Pandzsír lakosainak küldött üzenetében fegyverletételre szólította fel az ellenállókat, megállapodást sürgetve a helyzet békés rendezéséről.

„Az Afganisztáni Iszlám Emírség otthont biztosít minden afgán számára” – szögezte le.

A főváros augusztus 15-i elesése óta Pandzsír az utolsó olyan tartomány az országban, amely tartja magát a radikálisokkal szemben, bár elszórtan a szomszédos Baglánban is zajlanak még harcok a tálibok és a helyi milícia között.

A tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni a hatalmukat a területre. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A pandzsíri ellenállók vezetője Ahmad Maszúd, aki egy volt mudzsahedin parancsnoknak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fia, és most több ezer harcost irányít.

Mutaki kijelentette, hogy a tálib erők körülzárták a völgyet, nincs értelme harcolni, ezért is különösen sajnálatos, hogy a tárgyalások semmifajta eredményt nem hoztak. Továbbá hangsúlyozta, nem árt észben tartani, hogy még a NATO és az Egyesült Államok haderejének támogatásával sem sikerült legyőzni a tálibokat.

Helyi források szerint a szembenálló felek hétfőn összecsaptak, amikor az iszlamista felkelők egy ponton megpróbáltak benyomulni a területre, a harcokban legkevesebb hét tálib életét vesztette.

“Támogatnunk kell őket”: tádzsikok csatlakoznának a tálibellenes erőkhöz
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG