Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhagyta az ukrán kikötőt az első, Afrikának szánt gabona-segélyszállítmány


Gabonával rakják meg a libanoni zászló alatt hajózó Brave Commandert 2022. augusztus 14-én, hogy segélyszállítmányt vigyen Ukrajnából Etiópiába
Gabonával rakják meg a libanoni zászló alatt hajózó Brave Commandert 2022. augusztus 14-én, hogy segélyszállítmányt vigyen Ukrajnából Etiópiába

Elindult egy fekete-tengeri kikötőből Etiópia felé egy ENSZ által bérelt, 23.000 tonna ukrán gabonával megrakott hajó. Ez az első ilyen szállítmány az éhínséggel küzdő országokat segítő programban.

A libanoni zászló alatt közlekedő Brave Commander augusztus 16-án hajózott ki az Odesszától keletre fekvő ukrajnai Juzsne kikötőből – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium. A területi kormányzót idéző korábbi jelentések szerint a hajó augusztus 14-én indult volna útnak, ám ismeretlen okból akkor a kikötőben maradt.

A hajó a tervek szerint Dzsibutiba megy, ahol a gabonát kirakodják és a szomszédos Etiópiába viszik át a Világélelmezési Program (WFP) kezdeményezés keretében.

„Az infrastrukturális minisztérium és az Egyesült Nemzetek Szervezete azon dolgozik, hogy növelje az afrikai lakosság társadalmilag sérülékeny rétegeinek élelmiszer-ellátását” – áll a minisztérium közleményében.

Ukrajna és Oroszország július 22-én állapodott meg Törökországgal a fekete-tengeri gabonaszállítás újraindításáról, amelyet öt hónapig akadályozott az ukrajnai orosz invázió.

Az orosz haditengerészet blokád alá vette Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre kikötőit. Ez félelmet váltott ki a globális élelmiszerhiánytól, mire a gabonaárak az egekbe szöktek, súlyosan sújtva az elszegényedett országokat.

Etiópia az egyike annak az öt országnak, amelyeket az ENSZ szerint az éhínség veszélye fenyeget.

A WFP szerint a szállítmány „fontos mérföldkő” azokban az erőfeszítésekben, melyek célja, hogy a nagyon is szükséges ukrán gabonát elszállítsák az országból a globális élelmiszerválság által leginkább érintett országokba.

„A fekete-tengeri kikötők megnyitása a legfontosabb dolog, amit jelenleg tehetünk, hogy segítsünk a világ éhezőin” – mondta David Beasley, a WFP ügyvezető igazgatója.

„Többre lesz szükség az ukrajnai gabonahajóknál, hogy megállítsuk az éhezést a világon, de az ukrán gabona visszakerülésével a globális piacokra esélyünk van elejét venni a globális élelmiszerválság további terjedésének” – tette hozzá.

Az infrastrukturális minisztérium közölte, hogy a július 22-i megállapodás óta 17 gabonahajó hagyta el Ukrajnát 475.000 tonna mezőgazdasági terménnyel a fedélzetén.

XS
SM
MD
LG