Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz tengeri blokád ellenére elhagyta Odessza kikötőjét egy teherszállító hajó


A hongkongi zászló alatt hajózó Joseph Schulte, amint elhagyja az odesszai kikötőt 2023. augusztus 16-án
A hongkongi zászló alatt hajózó Joseph Schulte, amint elhagyja az odesszai kikötőt 2023. augusztus 16-án

A hongkongi zászló alatt hajózó Joseph Schulte elhagyta a dél-ukrajnai kikötőt az átmeneti fekete-tengeri humanitárius folyosón keresztül, amelyet a kijevi kormány nemrég jelentett be az orosz haditengerészeti blokád ellenére.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy a kereskedelmi teherhajó még az orosz katonai invázió tavalyi megindítása előtt, 2022. február 23-án érkezett Odesszába, azóta ott horgonyzott.

A Joseph Schulte fedélzetén több mint kétezer konténerrel, nagyjából 30 ezer tonna áruval hajózott ki. Ez az első hajó, amely elhagyta Odesszát július 16. óta.

Ehhez kapcsolódóan: Nem tudják az ukrán gazdák, hogy mi lesz az általuk megtermelt gabonával

Ukrajna augusztus 8-án jelentette be e humanitárius folyosó létrehozását főleg annak érdekében, hogy az ott veszteglő kereskedelmi hajók elhagyhassák Csornomorszk, Odessza és Pivdennyi kikötőjét.

Oroszország eddig nem kommentálta a kezdeményezést, így nem tudni, hogy tiszteletben kívánja-e tartani. Augusztus 13-án az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le egy teherszállító hajóra, amely egy ukrajnai Duna-kikötő, Izmajil felé tartott. A hajót végül továbbengedték, miután orosz katonák átkutatták.

Moszkva júliusban jórészt mondvacsinált okokból visszautasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását, azóta pedig az orosz megszálló hadsereg nagy erőkkel bombázza a kikötői létesítményeket és gabonaraktárakat a Fekete-tenger és a Duna partján.

Az ENSZ bírálta a lépést, hangsúlyozva, hogy rendkívül nehéz helyzetbe hozza az élelmiszerimportra szorulókat a világ legsérülékenyebb országaiban.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai külügyminiszter: Oroszország a gabonával próbálja zsarolni a világot

Oleh Kiper odesszai kormányzó közölte, hogy szerdára virradóra orosz dróntámadások értek egy dunai kikötőt, raktárak és magtárak rongálódtak meg. A légvédelem tizenegy pilóta nélküli repülőgépet lőtt le a tájékoztatása szerint.

A Kreml arra figyelmeztetett, hogy katonai célpontként azonosíthatják a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó hajókat.

A NATO szerint ez a nyilatkozat tovább növeli a tévedések és az eszkaláció kockázatát, illetve súlyosan veszélyezteti a hajózás szabadságát.

A gabonaalku közel egy éve alatt mintegy 33 millió tonnát exportáltak, ennek több mint fele kukorica, nagyjából negyede búza volt.

Az ügy egyre sürgetőbb, mert júniusban elkezdődött a betakarítás Ukrajnában, a tranzitútvonal kiesése pedig nehéz helyzetbe hozza Kijevet és az importáló államokat. A szárazföldi útvonalak kapacitása jóval alacsonyabb a tengerinél, ráadásul a gabonadömping már így is felzúdulást keltett Közép-Európában.

XS
SM
MD
LG