Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhalasztotta a döntést a bíróság a siófok-töreki állatmenhely ügyében


A Dharma állatmenhely legelője Siófok-Törekiben
A Dharma állatmenhely legelője Siófok-Törekiben

A várakozásokkal ellentétben nem született szerdán ítélet a Pécsi Törvényszéken, ahol a Dharma állatmenhely jogszerűtlenségre hivatkozva megtámadta a siófoki Plázsban érdekelt Barna György elővásárlási jogát jóváhagyó földhivatali döntést. Az ügyben büntetőeljárás is indult magánokirat-hamisítás gyanújával a vállalkozóval szemben, aki a gyanú szerint nem él életvitelszerűen Siófokon, miközben ez alapján kapta meg az elővásárlási jogot az állatmenhely által használt földre.

A Siófok-Törekiben lévő Dharma állatmenhely közelében élő két érintett felperesként kíván csatlakozni a közigazgatási perhez, mert ők is úgy jártak, mint az állatmenhely, előlük is földeket szerzett meg Barna György vállalkozó azzal az indokkal, hogy elővásárlási jog illeti meg, miközben a felperesek szerint nem lakik ott életvitelszerűen – mondta a Szabad Európának Litresits András, a felperes Dharma állatmenhely és a két másik felperes ügyvédje.

Mint mondta, már korábban benyújtották a bíróságnak a perbelépési kérelmeket, ezekről azonban nem született döntés, az alperesek is csak most kapták meg az iratokat, szerinte emiatt húzódik az ítélet.

Számukra azért fontos a két új felperes belépése a perbe, hogy lássa a bíróság, nem elszigetelt esetről van szó, ez rendszerszintű volt Siófok-Törekiben. Ezek 2021-es és 2022-es földvásárlások az állatmenhely közelében. Mindkét esetben Barna György szerezte meg a földeket a két vevő elől, elővásárlási jogára hivatkozva.

Ehhez kapcsolódóan: „Minden lehetséges módon ellehetetlenítenek” – Bizonytalan a siófoki állatmenhely sorsa

Az egyik perbe lépő egy szintén helybeli biokertész. Előle úgy tudta megszerezni a földet a vállalkozó, hogy ő telekszomszéd is, ami erősítette a pozícióját. A másik érintett méhész, nem helybeli, az ő földvásárlását ezért tudta meghiúsítani Barna György.

A közigazgatási perben arról dönt majd a Pécsi Törvényszék, hogy a földhivatal jogszerű döntést hozott-e, amikor az eredeti vevők helyett Barna György számára biztosította a földvásárlást, mert helyben lakóként elővásárlási joga volt. Az állatmenhely és a két másik perbe lépő szerint azonban Barna György valótlanul állítja, hogy helyben lakó, ezért rendőrségi feljelentést is tettek.

A büntetőügy elindult, volt érdemi nyomozás, tanúmeghallgatások, technikai bizonyítékok begyűjtése, Barna Györgyöt pedig Litresits András szerint meggyanúsították magánokirat-hamisítás miatt.

Korábbi cikkünk a témában: Nyomoznak a siófoki lómenhely legelőit érintő földügylet miatt

Cellainformációk, gyógyszerkiváltás, hol járnak iskolába a gyerekek, hova jár orvoshoz: számtalan helyen ellenőrizhető, hogy valaki hol él életvitelszerűen – mondta az ügyvéd. A bíró azonban azt mondta a közigazgatási eljárásban, hogy ezekkel a bizonyítékokkal nem foglalkozik, mert ez szerinte jogkérdés. A következő, októberi tárgyaláson már ítélet várható.

Elindulhat a per az agrártárcával szemben

A menhely ügyében a legújabb hatósági vegzálás, hogy le kell szedniük az útbaigazító táblát a főút mentén, mert állítólag szabálytalanul helyezték ki – mondta a Szabad Európának Czinkóczky Csaba, a menhely vezetője. Érdekes, hogy az elmúlt években nem volt vele probléma, de leszedik, és készítenek saját, engedélyezett táblát – jegyezte meg.

Mint mondta, az állítólagos állatkínzás és környezetszennyezés miatt indult ügyekben nem találtak rajtuk fogást, de hiányzó oltásokat igen, ezért a kiszabható maximális bírság hatszorosát kapták. A faházak fennmaradásához össze kell vonniuk két telket, és gyümölcsfákat kell telepíteniük, aminek semmi értelme a lovak és kecskék mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Heti két hatósági ellenőrzés a NER-rel szembeszálló állatmenhelyen

Friss fejlemény, hogy elindulhat a per az agrártárcával szemben a befogadott, állami tulajdonú lovak ellátási költségéről, ami havi negyvenezer forint lovanként. Az agrártárcával az elején jó volt az együttműködés, de egyszer csak megtagadták a jogosan járó összegek kifizetését. Számításaik szerint 130 millió forintot nem fizettek ki nekik az állami lovak ellátása után – mondta Czinkóczky Csaba. Ezt nem utólag követelik, jár nekik, mégsem kapják meg – hangsúlyozta.

Czinkóczky Csaba: „Nem gondoltam volna, hogy ilyen háború kellős közepén találjuk magunkat”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:47 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG