Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti két hatósági ellenőrzés a NER-rel szembeszálló állatmenhelyen


Czinkóczky Csaba, a Dharma menhely egyik tulajdonosa
Czinkóczky Csaba, a Dharma menhely egyik tulajdonosa

Nagyjából heti két hatósági ellenőrzéssel vegzálják a Siófok-Törekiben lévő Dharma állatmenhelyet, amióta a terület nagy részére szemet vető vállalkozó vesztésre áll a különböző eljárásokban. Legutóbb egy kaput vetettek le a NAV-os végrehajtók egy csak papíron létező út miatt, így viszont balesetveszélyes helyzetet teremtettek.

Múlt hét csütörtökön NAV-os végrehajtók levetettek egy kaput az állam által elkobzott állatok, főleg lovak gondozását végző Dharma menhely területén, megbontva a legelő kerítését, így a lovak, tehenek és egyéb állatok ki tudnak szökni, ami balesetveszélyes, ha a forgalmas autóútra szaladnak.

A kaput azért kellett levenni, mert Somogy vármegye főispánja szerint a lezárás miatt a közút nem tudja betölteni funkcióját, és a lezárás ellentétes a közúti közlekedésről szóló törvényben foglaltakkal.

A siófoki önkormányzathoz tartozó közút valójában egy senki által nem használt, fűvel benőtt, csak papíron létező földút, egy zsákutca, amely benyúlik a menhely legelőjére, és ott is ér véget. Azért tettek rá kaput, hogy az állatok ne tudjanak kiszökni a területről. Az évente három-négy arra járó kiránduló számára kitettek egy információs táblát, amelyen kérik, csukják vissza maguk után a kézzel nyitható kaput az állatok érdekében.

Korábbi cikkünk a témában: A jó kapcsolatok felülírhatják a törvényt? Kihúznák a földet a siófoki állatmenhely alól

Ez zavarta olyan mértékben a hatóságokat, hogy a közigazgatási végrehajtással megbízott NAV-osok végül rendőrt is hívtak, mert nem írhatták meg a jegyzőkönyvet a menhely magánterületén, ahol éppen egy gyerektábor turnusváltása volt – mondta a Szabad Európának Czinkóczky Csaba, a menhely egyik tulajdonosa. Egy rendőrautóval és egy kisbusszal összesen hat rendőr érkezett intézkedni.

„El lehet képzelni azt a látványt, amikor turnusváltáskor jönnek-mennek a gyerekek, szülők, és ott állnak a rendőrök, mintha egy nagy rajtaütés történt volna. A gyerekek erre a hétre nem úgy fognak emlékezni, hogy milyen fantasztikus élményeik voltak, hanem konkrétan megijedtek” – fogalmazott.

Czinkóczky Csaba szerint végtelenül aljas és ostoba húzás volt a kaput leszedetni. Csütörtök óta nem tudja a nagy legelőre engedni az állatokat, amelyek egy olyan kis részre szorultak be, amely nagyon kicsi nekik. Egyébként 130 állatuk van, nagyobb részüket máshova, egy biztonságosabb helyre szállították.

Ehhez kapcsolódóan: Nem adja fel a siófoki állatmenhely, birtokvédelmet kér

Most csütörtökön újabb ellenőrzés lesz, a területen működő nomád tábor jogi feltételeit vizsgálják. Ezt már kér éve is ellenőrizték – mondta Czinkóczky Csaba. Akkor például abba kötöttek bele, hogy a boltban vásárolt vécétisztító folyadék biztonsági adatlapja miért nincs kinyomtatva és miért nem áll rendelkezésre, vagy a félig nyitott nomád sátrakban miért nem történt rágcsálóirtás.

Az utóbbi időben már nagyjából heti két ilyen ellenőrzés van. Minél inkább szorul a hurok a földjükre pályázó és arra elővásárlási jogot bejelentő vállalkozó körül, annál több a hatósági vizsgálat – tette hozzá.

Az egyik szomszédos ingatlant birtokló vállalkozó, akinek családja érdekelt volt a budapesti Symbolban és a siófoki Plázsban, arra hivatkozva kért elővásárlási jogot a menhely legelőjére, hogy helybeli, életvitelszerűen ott lakik. Az ügyben a menhely ügyvédje büntetőfelejelentést tett közokirat-hamisítás gyanúja miatt, és a Pécsi Törvényszéken jogszerűtlenségre hivatkozva megtámadták az elővásárlási jogot jóváhagyó földhivatali döntést is.

Utóbbi ügyben szeptember 6-án lesz a következő tárgyalás, ahol már döntés is várható. Czinkóczky Csaba szerint tanúvallomások és technikai bizonyítékok is arra utalnak, hogy a vállalkozó nem életvitelszerűen lakik a szomszédos ingatlanban. A büntetőügyben a rendőrség hamarosan vádemelési javaslattal fejezi be a nyomozást – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Nyomoznak a siófoki lómenhely legelőit érintő földügylet miatt

Korábban állatkínzás és környezetszennyezés gyanúja miatt is vizsgálódtak náluk a hatóságok, de semmit sem találtak. Czinkóczky Csaba szerint az állatorvosi vizsgálatkor a főispán kabinetvezetője is megjelent és az állatorvos asszisztenseként viselkedett, még válaszolt is állatorvosi kérdésekre. Úgy bukott le, hogy az építési hatóság ellenőrzésekor is megjelent. Szerinte ebből is nagyon jól látszik, hogy a hatóságok mennyire segítik egyes vállalkozók ügyeit.

„A hurrikán belsejéből tudom jelenteni, milyen az, amikor a NER rabol. Nagyon szánalmas, és ez megy sok helyen az országban. Ha valamit meg akarnak szerezni, legyen az cég, föld vagy pályázat, akkor mindent tarolnak” – fogalmazott.

A menhely teljes területéből 32 hektár az a legelő, amit a vállalkozó megvenne, nekik mindössze 3,5 hektár maradna, amin 3,5 lovat lehet tartani, vagyis teljesen ellehetetlenülnének. A 32 hektáros legelőre a menhelynek előszerződése van, a vételár egy részét már ki is fizették.

Az Agrárminisztériumot is beperelték, mert nem fizetnek az állam által elkobzott és általuk gondozott lovak tartása után, pedig törvény írja elő. Számításaik szerint mintegy 130 millió forinttal tartoznak nekik, de pénz helyett bírságot kapnak mondvacsinált ügyek miatt.

„Minden lehetséges módon ellehetetlenítenek” – Bizonytalan a siófoki állatmenhely sorsa
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:52 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG