Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már százmilliót költött a járvány elleni védekezésre egy budai kerület


Fertőtlenítenek egy tanteremben a fővárosi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án.
Fertőtlenítenek egy tanteremben a fővárosi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án.

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy a főváros saját tesztelési programba kezd, elsősorban a pedagógusok védelmében. Van olyan budai kerület, amelyik már korábban lépett, és már ezen a hétvégén tesztel. Egy felmérés szerint a szülők egyre inkább aggódnak az iskolai állapotok miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kedd este bejelentett, újabb járványügyi kormányzati intézkedések közül „fájóan hiányzott ” az, amit a szakértők régóta követelnek: növelni a tesztkapacitásokat. Ahogyan arról a Szabad Európa is beszámolt, a főpolgármester másnap közölte, hogy nem vár tovább a kormányra, saját tesztelési programot indít Budapest.

A teszteléshez 100 ezer antigénteszt beszerzését indítja el a napokban a Fővárosi Önkormányzat. A fővárosi tesztelési program minden veszélyeztetett ágazatra kiterjed, de elsőbbséget élveznek az önkormányzati intézmények, így az oktatásban és a szociális szférában dolgozók. A százezer tesztből ötvenezret lakosságarányosan a kerületek között osztanak szét, hogy segítsék az oktatásban dolgozók szűrését.

A II. kerület már korábban lépett

A második kerület polgármestere, Őrsi Gergely az elsők között reagált a főpolgármester bejelentésére, de mint azt a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének elmondta, ők már korábban döntöttek arról, hogy letesztelnek minden olyan kerületi bölcsődei, óvodai és szociális intézményeben dolgozót, aki azt kéri.

Antigén és PCR-teszteket is beszerzett a kerületi önkormányzat, hogy azoknál, akiknél a gyorsteszt pozitív eredményt ad, ott PCR-teszttel meg lehessen erősíteni a fertőzés tényét.

Ezt a tesztelést már most hétvégén megkezdi az önkormányzat. A tesztelés pontos időbeosztás szerint történik, hogy elkerüljék a sorban állást és hogy lehetőség szerint a különböző intézményekben dolgozók ne találkozzanak – ezek az intézkedések járványügyi szempontból kiemelten fontosak.

"Így várhatóan már hétfőre pontos képünk lesz arról, hogy melyik dolgozó lehet pozitív, és ennek megfelelően tudunk dönteni a további járványügyi intézkedésekről" - mondta Őrsi Gergely polgármester.

Az önkormányzat szerződést kötött egy olyan céggel is, ami a helyszínre kivonulva végez (antigén és PCR) tesztelést annak érdekében, hogy azokat is le tudják tesztelni minél hamarabb, akik kapcsolatba kerültek egy fertőzött dolgozóval.

Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.
Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.

Még egyeztetnek a fővárossal a részletekről

"Nagyon jó, hogy a főváros döntött a hatalmas mennyiségű teszt beszerzéséről" - tette hozzá Őrsi Gergely, aki megerősítette, hogy a pedagógusok tesztelésében a II. kerület aktívan együttműködik a fővárossal, mert nagyon fontosnak tartják, hogy le tudjanak tesztelni mindenkit, aki ezt kéri és veszélyeztetettnek számít, vagy a munkája miatt sok emberrel érintkezik.

A fővárossal közös tesztelési program részleteiről még zajlanak az egyeztetések, de az már most látszik, hogy a budapesti városvezetés nagyon rugalmas igyekszik maximálisan figyelembe venni a kerületek igényeit - mondta Őrsi Gergely.

Fontos az is, hogy mivel a főváros nagy mennyiségben rendel teszteket, ezt kihasználva a kerületeknek is lehetőségük van további teszteket rendelni kedvezőbb feltételek mellett. Ez azért lényeges, mert a teszt csak pillanatnyi állapotot mutat, ezért szükség van egy állandó tesztelési kapacitásra.

Százmilliót vitt el a járvány tavasz óta csak ebben a kerületben

Az iskolákra kevesebb rálátása van a kerületnek, de az óvodákban és a bölcsődékben eddig nem kellett még részleges bezárást sem elrendelni. "Akinek bármilyen tünete van, az azonnal otthon marad, ha pedig valakinél kimutatják a koronavírus-fertőzést, akkor maximálisan követjük a járványügyi protokollt, és fertőtlenítünk. Az ehhez szükséges eszközök a rendelkezésükre állnak".

A kerület tavasz óta mintegy 100 millió forintot költött a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre. Az első hullámban főleg védőeszközökre és fertőtlenítőszerekre költöttek többet, most inkább a tesztek beszerzése van fókuszban.

"Míg a járvánnyal kapcsolatos kiadásaink folyamatosan nőnek, a bevételeink csökkennek, de az első és legfontosabb dolgunk az emberek egészségének védelme" - mondta a budai kerület polgármestere.

Aggódnak a szülők a járványkezelés miatt

Ez derül ki abból az online felmérésből, amit a Szülői Hang Közösség nevű csoport, a Civil Közoktatás Platform tagja készített az iskolai járványkezelésről. Mint honlapjukon írják, a 2020. szeptember végétől október végéig nyitva álló felmérésen 10071 szülői visszajelzés érkezett az ország minden megyéjéből. A felmérésen a szülők önkéntesen vettek részt, és bár az eredmények nem tekinthetők országosan reprezentatívnak, a nagy számú adat és a többféle fenntartóra és iskolatípusra kiterjedő adatgyűjtés jól mutatja a szülők által érzékelt problémákat.

Szülői Hang legfontosabb problémák grafikon
Szülői Hang legfontosabb problémák grafikon

A kormány járványkezelési intézkedéseivel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok alapján a szülői válaszok 90%-a jelez problémát a kormányzati intézkedések betartását, betarthatóságát illetően. A leggyakoribb problémák a rendelkezések érdemi betartásával kapcsolatban:

  • a tanórai távolságtartás illetve a maszkviselet hiánya (71%),
  • a nem megfelelő kontaktkutatás és teszt (70%),
  • a fertőzés esetén a távoktatás, karantén elrendelésének elmaradása az érintettek körében (57%),
  • a kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül tartott tanórák (40%).
  • Ritkábban ugyan, de szintén probléma a rendelkezések betartásával kapcsolatban:
  • a tornaórák korlátozás nélküli megtartása a tornateremben (26%),
  • a lázmérés során kialakuló sorban állás (20%),
  • az ebédeltetésnél együtt levő túl sok gyermek (21%),
  • a nem elegendő kézfertőtlenítő (14%),
  • a folyosói maszkviselés hiánya annak ellenére, hogy a különböző osztályok keverednek (11%).

A szülők nehezményezik, hogy az iskolai fertőzésekről sok esetben nem kapnak megfelelő tájékoztatást. A válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs tudomása iskolai fertőzésről, pedig a jelenlegi fertőzöttségi adatok mellett szinte biztosra vehető, hogy az iskolák több száz főnyi tanulója és dolgozója között az esetek jelentős részében előfordulhatott már fertőzés. Viszont a tesztelés hiánya és/vagy a tájékoztatás hiánya vagy elégtelensége miatt ez egyáltalán nem derül ki, az információ nem jut el a szülőkhöz.

A távoktatással kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszokból az derül ki, hogy a szülők túlnyomó többsége (71%) szerint a járvány miatt csökkenteni kellene a központilag előírt megtanulandó tananyag mennyiségét.

Beszédesek a családok többletterheit firtató kérdésekre adott válaszok is. Ezekből az derül ki, hogy a szülők számára a távoktatás jelentős többletterhet jelent. A válaszadók 49 százaléka számára ez hosszú távon nem összeegyeztethető a munkával, ebből 18 százaléknak már rövid távon is problémát jelent a távoktatás. Szintén 48% jelezte, hogy pénzügyi nehézséget jelent a munkahelyről való kimaradás.

Szülői Hang megoldási javaslatok grafikon
Szülői Hang megoldási javaslatok grafikon

Ugyanakkor, a nehézségek ellenére, az előnyök és a hátrányok összevetése után a szülők többsége (59%) kívánatosnak tartaná, hogy a jelenleginél szélesebb körben térjenek át a távoktatásra a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A teljes közvélemény-kutatás megtalálható itt.

XS
SM
MD
LG