Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhunyt három beteg és 246 főre nőtt az új fertőzöttek száma


Egy nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati kórházban 2021. szeptember 7.-én.
Egy nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati kórházban 2021. szeptember 7.-én.

Folyamatosan nő a megbetegedések száma a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. A kormány egyelőre nem tervezi azt, hogy digitális oktatásra állnának át az iskolákban.

Az elmúlt napon 246 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 814.064 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a kormány koronavírus-tájékoztató oldalán.

Elhunyt 3 beteg, így az elhunytak száma 30.077 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 778.401 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 5.586 főre emelkedett.

Jelenleg 208 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5.825.831, közülük 5.530.279 fő már a második oltását is megkapta, 438 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A világon 221.894.939 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4.585.792 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

A kormány nem készül digitális oktatásra

„Egyértelmű sikerként könyvelem el, hogy úgy tudtuk a jelenléti oktatást beindítani a múlt héten, hogy az lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni” – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádióban.

A köznevelésért felelős államtitkár elmondta: továbbra is rendelkezésre áll az oltás, bármikor bárki jelentkezhet érte, de országos oltási kampánynak nem látja értelmét.

„A világjárvány miatt különös figyelem vált szükségessé a tanévkezdés előtt. A protokollban az előző egy-másfél év tapasztalataira lehetett építeni, nem véletlen, hogy a minisztérium érvényben is hagyta a korábbi gyakorlatot, ami a takarításra és az oktatásszervezési lehetőségekre vonatkozik. Ebben tehát nincs új” – fogalmazott Maruzsa.

Arról is beszélt, hogy a járvány miatt elképzelhetők egyedi intézkedések egyes intézményekben, de a magas szintű országos átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra.

Az államtitkár közölte azt is: tanévkezdésig 185 ezer tanulót oltottak be, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer, köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát.

„Áprilisban megvalósult a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, és azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltás felvételére is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez egy nagyfokú védettség, messze magasabb arány, mint az országos átlag” – mondta Maruzsa.

Az államtitkár azt is megerősítette, hogy a tanév első időszakában nem lesz testhőmérséklet-mérés, maszk és távolságtartás, ugyanakkor az iskolai maszkviselést természetesen nem fogják tiltani.

80 százalék feletti oltottság

Meghaladta a 80 százalékot Nagy-Britanniában azoknak az aránya, akik a koronavírus elleni oltások mindkét adagját megkapták. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma közelít a 92 millióhoz. A kedd esti ismertetés szerint ez azt is jelenti, hogy a 16 éven felüli brit lakosság 80,1 százaléka már mindkét oltási dózist megkapta.

Eközben az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság háromnegyede megkapta már legalább az első oltást. Az Egyesült Államokban megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, az oltakozási hajlandóság azonban nem nő. Joe Biden amerikai elnök ezért egy olyan hat lépcsőből álló stratégiát fog hamarosan bemutatni, amely növeli a járvány elleni védekezés hatékonyságot, és emeli az oltási hajlandóságot.

Miért gyorsabb az oltási ütem Európában, mint Amerikában?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:11 0:00

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG