Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elindult az első fekete-tengeri gabonaszállítmány Ukrajnából


Volodimir Zelenszkij az odesszai kikötőben 2022. július 29-én
Volodimir Zelenszkij az odesszai kikötőben 2022. július 29-én

Hétfőn elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó a háború miatt ellehetetlenült ukrán export újraindításáról szóló megállapodás óta.

Olekszandr Kubrakov, az infrastruktúra fejlesztéséért felelős ukrán miniszter arról számolt be, hogy a Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razoni reggel futott ki a Fekete-tengerre, és várhatóan kedden ér el Isztambulba.

„Elindult az első gabonaszállító hajó az #OroszAgresszió kezdete óta. Partnerországaink és az ENSZ támogatásának köszönhetően képesek voltunk az Isztambulban aláírt egyezség teljes végrehajtására”írta Twitteren.

A kivitelt felügyelő, előző héten felállított közös koordinációs központ tájékoztatása szerint a hajó több mint 26 ezer tonna kukoricát szállít.

A felek július 22-én állapodtak meg az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli újraindításáról a globális élelmezési válság súlyosbodásának megelőzése érdekében, azonban már az aláírás másnapján orosz rakétatámadás érte Odesszát, és azóta több hasonló incidens történt.

Sokan attól tartottak, hogy az infrastruktúrát érő légicsapások veszélybe sodorják az egyezséget, de előző héten – mintegy öt hónap szünet után – három kikötőben is újraindult a munka: Odesszában, Csornomorszkban és Pivdennyiben.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szóvivője vasárnap rendkívül valószínűnek nevezte, hogy másnap már kihajózhat az első ukrán szállítmány.

Ezzel párhuzamosan az orosz hadsereg rakétacsapásokat mért a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötővárosra, megölve az ország legnagyobb gabonaexportőr vállalatának számító, saját flottával és hajógyárral rendelkező Nibulon-csoport tulajdonosát, a 74 éves Olekszij Vadaturszkij és feleségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmas veszteségnek minősítette a korábban az Ukrajna Hőse kitüntetést is megkapó üzletember halálát.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon régióval határos, stratégiai fontosságú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy a városban számos polgári célpontot is támadás ért, egyebek mellett lakóházakat, egy szállodát, egy sportkomplexumot, két iskolát és egy benzinkutat.

Az ugyancsak déli Nikopolban akár ötven Grad rakéta is becsapódhatott Valentyin Reznicsenko dnyipropetrovszki kormányzó friss Telegram-bejegyzése szerint. Mint írta, számos otthon megsemmisült, valamint súlyos károk keletkeztek a gáz- és vízvezetékekben.

Eközben az orosz haditengerészet szevasztopoli támaszpontját dróntámadás érte, a robbanásban öt ember megsebesült.

Kelet-Ukrajnában az orosz inváziós erők folytatták offenzívájukat a Bahmut-tengelyen, Donyecktől északkeletre – jelentette a brit védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy egyelőre meglehetősen lassú az előrenyomulás. Hírszerzési értesülések szerint elképzelhető, hogy az orosz hadvezetés változtat az offenzíván, miután nem sikerült döntő fontosságú áttörést elérniük április óta.

Zelenszkij vasárnap arra kérte Donyeck régió megmaradt lakosait, hogy sürgősen hagyják el a területet. „Mindent megszerveznek. Teljes körű támogatás, teljes körű segítség, mind logisztikai, mind anyagi téren. Kizárólag azok döntésére van szükségünk, akik még nem döntöttek. Minél előbb megtörténik, minél több ember hagyja el most Donyecket, annál kevesebb embert lesz ideje megölni az orosz hadseregnek” – mondta.

A világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó Ukrajnában mintegy húszmillió tonna búza, kukorica és napraforgómag vár kivitelre. Egy-egy hajó tíz-húszezer tonna szállítására alkalmas, ami azt jelenti, hogy több mint ezer körre lenne szükség. A hajóút Isztambulig körülbelül harminc óra.

Az orosz blokád miatt ellehetetlenült tengeri útvonalak kiváltására nem alkalmasak az alternatív – vasúti, közúti és folyami – szállítási módok, amelyekkel csak a korábbi export töredéke bonyolítható le.

Készült az AP, az AFP, a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG