Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Végelszámolják Tiborcz István egykori cégét, az Eliost


LED-lámpákat állítanak elő egy kínai gyárban. (Képünk illusztráció)
LED-lámpákat állítanak elő egy kínai gyárban. (Képünk illusztráció)

Megszüntetnék az Elios Zrt.-t, a napokban végelszámolás alá került. Az EU bírósága egy hónapja döntött arról, hogy nyilvánosságra kell hozni az Elios-ügyben folytatott OLAF-nyomozás anyagait.

Szeptember 28-tól végelszámolás alá került Tiborcz István és Hamar Endre egykori cége, az Elios Zrt., vette észre az RTL Híradó.

A céggel kapcsolatban a legutóbbi hír szeptember elsejei, akkor döntött úgy az EU bírósága, hogy az OLAF-nak ki kell adnia az Elios csalásgyanús közbeszerzéseihez kapcsolódó vizsgálati anyagokat.

Az Eliost 2009-ben alapították, évekig ügyvezető igazgatója és egy darabig ötvenszázalékos tulajdonosa is volt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István. A cég 2010-től kiugróan sikeres lett hazai közvilágítási pályázatokon, számos város gondolta úgy, hogy lecserélnék a közvilágításukat LED-alapú lámpákra, a közbeszerzést pedig rendre az Elios nyerte el.

Először a Lázár János vezette Hódmezővásárhely gondolta úgy, hogy új közvilágításra van szükségük az Elios segítségével, döntő részben uniós pénzből. Ez többek közt referenciát adott az Elios későbbi hasonló projektjeihez.

Az EU-nak súlyos csalásgyanú, az ügyészségnek nem

De minőségi és más kifogások is felmerültek a közbeszerzésekkel kapcsolatban. Több városban arra panaszkodtak, hogy a cég munkája után érezhetően romlottak fényviszonyok, balesetveszélyesebb lett több érintett környék.

Ráadásul már 2015-ben arról írt a sajtó, hogy manipulálhatták az Elios által megnyert közbeszerzéseket, és hogy a pályázatot kiíró önkormányzatok összejátszhattak Tiborcz cégével.

Előre segítették a pályázatokat
Az egyik komolyabb probléma például az volt, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezetett önkormányzatoknál segítette a közvilágítási projektek közbeszerzéseinek feltételrendszerét. De Hamar Endre 2013–2014 között a Sistrade-ben és az Eliosban is nyíltan tulajdonos volt. Hamar egyébként egy iskolába járt Tiborcz Istvánnal, 2011-től közös céget is indítottak.


Az önkormányzatok nagyjából 13 milliárd forintnyi uniós forrást adtak az Eliosnak. Az cég legsikeresebb évében, 2015-ben hivatalosan kiszállt a cégből Tiborcz István.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos estleges szabálytalanságok miatt az unió csalásellenes hivatala (OLAF) is vizsgálódni kezdett. Az OLAF 35 pályázatot vizsgált, ezek mintegy felénél talált is szabálytalanságot. Bizonyíthatónak vélték, hogy 17 nagyobb értékű magyar közbeszerzésnél szervezett csalási mechanizmust építettek ki, összehangoltan írták a közbeszerzési pályázatokat.

Inkább kifizette az állam közpénzből

Az OLAF-nak csak vizsgálati jogköre van, nyomozást nem végezhet és vádat sem emelhet, így vizsgálatának eredményét és ajánlásait megküldte a magyar hatóságoknak a vizsgálat 2017-es lezárulta után.

Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, de a magyar ügyészség végül nem talált szabálytalanságot, úgy ítélte meg, hogy nem kell vádat emelni.

A további uniós eljárásokat elkerülendő a magyar kormány viszont végül inkább lemondott a projektek uniós támogatásáról, és a költségvetésből kifizette a 13 milliárd forintot.

Szinte üresek már

Az Elioshoz szorosan kapcsolódó Sistrade megszüntetéséről már hónapokkal ezelőtt döntöttek, a cég tavasz óta végelszámolás alatt van.

Az Elios 2018-tól tulajdonost váltott és fokozatosan összement, a korábbi hatvan fő feletti létszámról tíz alá esett az alkalmazottak száma, a cég árbevétele drasztikusan csökkent, az adózott eredmény tavaly már csak 594 ezer forint volt.

A csatorna a végelszámolással kapcsolatban kereste a cég jelenlegi vezetőjét, Dénes Balázst, de nem kaptak választ.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG