Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy tiltakozó hóember miatt indított eljárást a belarusz rendőrség


Emiatt a hóember miatt indult eljárás.
Emiatt a hóember miatt indult eljárás.

Egy helyi férfi a belarusz ellenzék szlogenjével dekorálta ki a kertjében épített hóembert. A rendőrség nem engedélyezett tiltakozás szervezése miatt eljárást indított ellene. A férfi szerint akkor már inkább a hóembert kellett volna megbüntetni.

Rendőri eljárást indítottak egy férfi ellen Belaruszban a kertjébe épített hóember miatt. A férfi egy „Soká éljen Belarusz!” felirattal díszítette alkotását, ami az ország ellenzékének kedvelt jelmondata.

Belaruszban hónapok óta tart az a tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. Az országban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő vezető. A tüntetők a politikus lemondását és tiszta választások kiírását követelik.

"Éljen Belarusz" – olvasható a szénből kirakott felirat.
"Éljen Belarusz" – olvasható a szénből kirakott felirat.

„Miért nem a hóembert büntetik meg?”

A nyugati hatalmak tiltakoznak az országban zajló rendőri erőszak ellen, Lukasenka választási győzelmét sem az EU, sem az Egyesült Államok nem ismeri el. A rendőrség több ezer, egyes becslések szerint több mint 25 ezer tiltakozót vett már őrizetbe a tüntetések kezdete óta, akik közül jelentések szerint többeket meg is kínoztak. A rendőri brutalitás miatt az Európai Unió szankciókat vezetett be Lukasenka és más belarusz vezetők ellen.

Egy emberi jogi aktivista elmondta a Szabad Európa helyi szerkesztőségének, hogy a férfit december 29-én nem engedélyezett tiltakozás szervezésért vonták felelősségre. Állítólag a férfi azt javasolta a rendőröknek, hogy inkább indítsanak eljárást a hóember ellen, az úgyis elolvad idővel.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG