Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenőrzés alá vonja Magyarországot az Európa Tanács


Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének épülete, Strasbourgban, 2008. március 16-án.
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének épülete, Strasbourgban, 2008. március 16-án.

A jogállamisági problémák miatt teljes körű megfigyelési eljárás megindításáról döntött a strasbourgi székhelyű szervezet. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy rendszeres látogatók lesznek Magyarországon az Európa Tanács szakértői. A Fidesz reakciójában politikai boszorkányüldözésről beszél.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szavazásáról a Telex számolt be elsőként. Mint írják, szervezet szakértői a különböző magyar hatóságokkal együttműködve azt vizsgálják és értékelik majd, mennyire tartja tiszteletben az ország az Európa Tanács kötelezettségvállalásait.

A görög George Papandreou és az észt Eerik-Niiles Kross jelentésén alapuló határozatban a közgyűlés kijelentette:

  • Magyarországon a sarkalatos törvények széles körű alkalmazása, amelyekhez kétharmados többség szükséges, „súlyosan korlátozzák a politikai pluralizmust, ami a demokratikus rendszer ismertetőjele”.
  • A közelmúlt jogszabályi változásai és a választási törvények miatt a jelenlegi választási keretek „nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választásokhoz” Magyarországon.
  • Aggasztó, hogy Magyarországon 2020 óta különleges jogrend van érvényben, veszélyhelyzeti kormányzás zajlik, noha annak „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottaknak kellene lennie.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének képviselői egy sor ajánlást fogalmaztak meg a magyarországi választásokkal, az igazságszolgáltatással és a médiával kapcsolatban. Emellett felkérték a magyar hatóságokat, hogy vegyék igénybe az Európa Tanács illetékes szerveinek szakértelmét a demokratikus intézmények működésének javításával, az átláthatóság erősítésével és az összeférhetetlenség szabályainak szigorításával kapcsolatban.

Jelenleg tíz másik országgal szemben alkalmaznak hasonló eljárást, ezek: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna, vagyis a legtöbb nem tagja az Európai Uniónak.

A Fidesz reakciójában politikai boszorkányüldözésről beszél, a nagyobbik kormánypárt szerint a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot, miközben a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG