Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenzéki képviselőt váltott le Hongkongban a „hazafibizottság”


Kormányhirdetés népszerűsíti az új nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban a törvényhozás épületénél 2020. június 29-én
Kormányhirdetés népszerűsíti az új nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban a törvényhozás épületénél 2020. június 29-én

Egy új, nagy hatalmú hongkongi bizottság – amelynek feladata a politikusok és tisztviselők lojalitásának ellenőrzése – csütörtökön leváltott tisztségéből egy ellenzéki képviselőt. A hatóságok a hongkongi intézményeket mindenkitől meg kívánják tisztítani, akit Peking nem tart eléggé hűnek magához.

Cseng Csung-tai, a város törvényhozásában még megmaradt két ellenzéki egyike korábbi kijelentései és viselkedése alapján hűtlennek minősült – mondta újságíróknak John Lee, az ellenőrző bizottságot vezető főtitkár.

„Azok, akik úgy tesznek, mintha (…) lojálisak volnának a kormánnyal, nem tévesztenek meg virágos beszédeikkel és azzal, hogy cukorral próbálják bevonni a mondandójukat – mondta Lee, hozzátéve, hogy Cseng – azonnali hatállyal elvesztette a képviselői helyét.”

Lee nem részletezte, hogy Cseng konkrétan mit mondott vagy tett, ami a kizárásához vezetett.

Saját tekintélyelvű képére formálja

Kína gyorsan formálja át Hongkongot saját tekintélyelvű képére a két évvel ezelőtti óriási demokráciapárti tiltakozások után.

Az üzleti központra olyan nemzetbiztonsági törvényt kényszerített, amely kriminalizálja az ellenvéleményt, és kampányt indított annak biztosítására, hogy a hongkongi politikai életben csak az úgynevezett „hazafiak” játszhassanak szerepet.

A kampány része az amúgy is korlátozott hongkongi választások átfogó felülvizsgálata, a közvetlenül választott képviselők számának drasztikus csökkentése és egy új bizottság felhatalmazása arra, hogy bárki politikai lojalitását ellenőrizze.

Már csak egy maradt

Már csak egy olyan ember maradt Hongkong részben választott törvényhozásában, aki nem a kormány híve – egy független képviselő, aki a város egészségügyi szektorát képviseli.

A 37 éves Cseng volt az egyetlen ellenzéki képviselő, aki tavaly nem mondott le tiltakozásul amiatt, hogy négy másik törvényhozót kizártak.

2017-ben bűnösnek találták a kínai és a hongkongi zászlók „meggyalázásában”, miután egy vita során fejjel lefelé fordította őket.

A csütörtöki döntés jól szemlélteti, hogy a jövőben milyen kevés ellenzéki viselhet hivatalt Hongkongban.

Decemberben már az új szabályok szerint választanak

Decemberben új választásokat tartanak a hongkongi törvényhozásban, de a képviselők kevesebb mint negyedét választják közvetlenül, és csak azok indulhatnak, akiket ellenőriztek és politikailag lojálisnak ítéltek.

Legutóbb, amikor a hongkongiak szavazhattak – a kerületi tanácsosokra, 2019 végén –, a demokráciapárti jelöltek elsöprő győzelmet arattak.

A hongkongi törvényhozás most sokkal jobban hasonlít az anyaországira, ahol a törvényeket szinte egyhangúlag hagyják jóvá, és nem tűrik meg az ellenzéket.

Kína elkötelezte magát amellett, hogy bizonyos fokú autonómiát ad Hongkongnak, amikor az 1997-ben kikerült a brit gyarmati uralom alól.

Ám azután gyorsan hozzákezdett a pénzügyi központ demokratikus pilléreinek lebontásához, válaszul a hatalmas és néhol erőszakos demokráciatüntetésekre, amelyek 2019-ben megbénították a várost.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG