Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilenc évet kapott az autonómiapárti hongkongi tüntető


A Tong Jing-kit melletti szolidaritásukat kifejező tüntetők a hongkongi legfelsőbb bíróság épületénél, 2021. július 30-án
A Tong Jing-kit melletti szolidaritásukat kifejező tüntetők a hongkongi legfelsőbb bíróság épületénél, 2021. július 30-án

Elítélték az első hongkongi embert a két éve hatalmas tüntetésekhez vezető kínai nemzetbiztonsági törvény alapján. A fiatal férfi az említett törvény elleni tüntetésen vett részt, most szakadár törekvés és terrorizmus vádjával kilenc év börtönre ítélték.

A hongkongi legfelsőbb bíróság meghozta határozatát a 24 éves Tong Jing-kit ügyében: július 27-én bűnösnek mondta ki az úgynevezett nemzetbiztonsági törvény alapján – ő az első ember, akit a sokat vitatott törvény miatt elítéltek.

Elvett autonómia

A kínai állam által kidolgozott nemzetbiztonsági törvény bevezetése tavaly júniusban nagy tüntetésekhez vezetett Hongkongban. Amikor a brit gyarmati státusz helyett Kína fennhatósága alá került, az akkori kormány ötven évre nagyfokú autonómiát ígért a városnak, többek között saját jogrend megtartását is engedélyezte a megállapodásban.

A 2020-ban bevezetett törvény azonban lehetővé teszi, hogy egyes, politikailag érzékeny ügyekben ne hongkongi, hanem kínai bíróság ítélkezzen: a törvény alapján például a szakadár tevékenységgel, felforgatással, terrorizmussal, a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolt embereket kiadhatják Pekingnek. Sok hongkongi szerint a felülről kényszerített törvény súlyosan sérti a városnak korábban ígért autonómiát, az egy ország, két rendszer elvét. Ezzel párhuzamosan Kína nyomást gyakorolt a hongkongi törvényhozásra és az autonómiapárti képviselőkre, akik azóta nagyrészt lemondásra kényszerültek. Az azóta hatalomra juttatott Kína-párti hongkongi vezetés pedig megkezdte a korábbi demokratikus rendszer maradékainak felszámolását az új választási rendszer vezetésével.

Nem blöff volt a nemzetbiztonsági törvény

Tong Jing-kit volt az egyike a nemzetbiztonsági törvény elleni 2020-as tüntetések résztvevőinek, akit már a törvény alapján állítottak bíróság elé. A férfit terrorizmussal és szakadár törekvéssel gyanúsították, a vád szerint motorral szándékosan a rendőrök közé hajtott, miközben egy zászlót emelt a magasba a „Szabadítsd fel Hongkongot, napjaink forradalma” jelmondattal.

A férfi börtönbüntetésének hosszát július 30-án hozták nyilvánosságra. A Reuters jelentése szerint a fiatalembert kilencéves börtönbüntetésre ítélték. „Úgy ítéljük, a büntetés hossza elegendő, hogy tükrözze a vádlott felelősségét a két törvénysértésben, a társadalom erkölcsi ítéletét, valamint arra, hogy kellően elrettentő legyen” – idézi a törvényszék indoklását a hírügynökség.

Az Amnesty International kelet-ázsiai régiós vezetője, Yamini Mishra szerint az ítélet jól mutatja a hongkongi nemzetbiztonsági törvény valódi célját. „Tong Jing-kit elítélése igazolja, hogy a nemzetbiztonsági törvény nemcsak arra szolgál, hogy félelmet keltsen a kormány kritikusaiban, hanem arra is, hogy eltüntesse őket” – mondta.

Rendkívüli törvényszék

A július 20-án véget érő tárgyalást esküdtszék nélkül tartották meg a legfelsőbb bíróságon, olyan szabályok szerint, amelyek lehetővé teszik az egyes esetek kivételét a hongkongi közjogi rendszer alól, ha államtitkot kell megvédeni, külföldi erők érintettek az ügyben vagy ha az esküdtek személyes biztonságát védeni kell. A bírákat Carrie Lam, Hongkong kormányzója személyesen választja ki.

A védőügyvéd szerint lehetetlen bizonyítani, hogy pusztán a szlogen használatával Tong Hongkong elszakítására bujtott volna fel bárkit is.

A védelem azt is elmondta: nincs bizonyíték arra, hogy Tong szándékosan követte el a cselekményt, hiszen elkerülte, hogy a rendőrtisztek csoportjába csapódjon. A tettei nem tekinthetők terrorizmusnak, mivel nem okoztak komoly erőszakot vagy kárt a társadalomnak.

XS
SM
MD
LG