Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmenekült Belaruszból a Lukasenka elleni tüntetés miatt elítélt újságíró


Akszana Kolb egy díjátadó ünnepségen 2017. május 29-én
Akszana Kolb egy díjátadó ünnepségen 2017. május 29-én

Elmenekült Belaruszból az ismert ottani újságíró, Akszana Kolb, akit június közepén harminc hónap „nyílt börtönre” ítéltek, mert részt vett egy engedély nélküli tüntetésen az autoriter belarusz vezető, Aljakszandr Lukasenka ellen.

A minszki Novi Csász (Új Idő) független hetilap szerkesztője augusztus 8-án a Facebookon azt írta, hogy jelenleg egy meg nem nevezett idegen országban tartózkodik.

„Most nincs otthonom. De van egy nagy álmom, hogy az első sorban üljek egy nagy tárgyalóteremben, ahol bíróság elé állítják mindazokat, akik megfosztottak bennünket a hazánktól és néhányunkat a szabadságától is” – írta Kolb.

Egy minszki bíróság június 15-én hozta meg az ítéletet ellene, miután bűnösnek találta a társadalmi rendet megzavaró tevékenységek megszervezésében és előkészítésében.

A nyílt börtön egy olyan büntetési forma, amelyet a volt Szovjetunióban himija (kémia) néven ismertek. A negyvenes évek végére nyúlik vissza, amikor az elítélteket veszélyes létesítményekbe, például vegyi gyárakba és uránbányákba küldték dolgozni, miközben különleges kollégiumokban laktak a közelben, ahelyett hogy a büntetés-végrehajtás intézményeibe zárták volna őket.

Napjainkban a himijaítéletet kevésbé tekintik szigorúnak, mert az elítéltek egy, az állandó lakhelyük közelében lévő kollégiumban laknak, és vagy a rendes munkahelyükön, vagy a büntetés-végrehajtási szolgálat által meghatározott állami szervezetnél dolgoznak.

Kolb ítélete hasonló másokéhoz, amelyeket Lukasenka kemény és néha erőszakos fellépése részeként hoztak a különvéleményen lévők ellen, miután a politikus győzelmet aratott a 2020. augusztusi elnökválasztáson. A belarusz ellenzék szerint a választást elcsalták, hogy Lukasenka megkezdhesse hatodik elnöki ciklusát.

A 67 éves, 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka több tízezer ember letartóztatását irányította. Biztonságát féltve az ellenzék sok képviselője elmenekült az országból.

XS
SM
MD
LG