Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elnöki csúcsot kezdeményez Biden az ukrajnai helyzetről


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal a luhanszki régió térségében, 2021. április 8-án

Putyin-Biden csúcstalálkozót javasol egy harmadik országban az amerikai elnök az ukrajnai feszültségek megoldására. Eközben az Egyesült Államok és a NATO továbbra is a támogatásáról biztosította Ukrajnát az orosz fenyegetéssel szemben.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden amerikai elnök április 13-án telefonon kereste orosz kollégáját az orosz–ukrán határon növekvő feszültség és az orosz hadsereg csapatmozgásai miatt. A napokban készült felvételek és diplomáciai jelentésekből kiderült, hogy az orosz katonák korábban nem látott létszámban (40, más híradások szerint 80 ezren) vonultak fel Ukrajna határainál, beleértve a 2014-ben megszállt Krím-félszigeten.

Tesztelhetik az új kormányt

A luhanszki és donyecki régiókban zajló harcokat már korábban is hibrid háborúként tartották számon, ahol jelentős részben az orosz különleges erők harcoltak az Ukrajnától elszakadásért, még ha a két ország hivatalosan nem is áll hadban, és Moszkva nem ismeri el az oroszpárti fegyveresek támogatását. Sokan attól tartanak, Oroszország nyílt hadüzenetre készül, más elemzők szerint viszont a felvonulással Vlagyimir Putyin orosz elnök azt próbálja tesztelni, mennyire elkötelezett Ukrajna mellett az új amerikai adminisztráció.

Joe Biden megválasztása előtt elődjénél határozottabb fellépést ígért Oroszországgal szemben. Az amerikai külügy a héten a csapatok visszavonására szólította fel Oroszországot, amit Moszkva visszautasított, az orosz külügy közleménye szerint az ország belügye, hova vezényelnek katonákat belföldön.

Zelenszkij nem kapott választ

A Fehér Ház közleménye szerint kedden Biden elnöki csúcstalálkozót javasolt az ukrajnai helyzet és más ügyek megtárgyalására. Arról egyelőre nem adtak tájékoztatást, erre mikor kerülhetne sor, annyi biztosan tudható, hogy a találkozóra egy harmadik, semleges országban kerülne sor. Nem tudni, hogy Putyin elfogadta-e a meghívást, bár a Kreml mintha erre utalt volna, amikor közleményben azt írták, „mindkét fél kifejezte nyitottságát a párbeszéd folytatására”.

Bidennel párhuzamosan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is tárgyalásokat kezdeményezett Putyinnal, de az ukrán külügy elmondása szerint eddig semmilyen választ nem kapott a megkeresésre.

NATO-hadgyakorlatra hivatkozik az orosz kormány

Az ukrajnai feszültség ennek ellenére nem enyhül, mindkét fél a másikat hibáztatja a konfliktus kiélezésével. Kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy „puskaporos hordóvá” akarják változtatni a térséget. Elmondása szerint bármilyen „lehetséges eszkalációért teljes mértékben Kijev és nyugati szövetségesei lennének felelősek”.

Szergely Sojgu orosz külügyminiszter szintén kedden úgy nyilatkozott, bizonyos NATO-hadmozdulatokra válaszul szerveztek hadgyakorlatot Oroszország nyugati határain, hogy pontosan melyekre, azt nem fejtette ki. Szerinte a NATO a közelmúltban fenyegetőn lépett fel, ezért „megtették a megfelelő lépéseket”.

Az orosz hadügyminiszter feltehetően a DEFENDER-Europe 21 nevű, európai és afrikai országokban zajló hadgyakorlatra utal. A hadgyakorlatban részt vesz néhány Oroszországhoz közeli állam is, köztük Észtország és Románia. A hadgyakorlat honlapja szerint a program defenzív jellegű, és célja többek között annak bemutatása, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni partnereit a Nyugat-Balkánon és a Fekete-tenger térségében.

XS
SM
MD
LG