Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna saját drónleszedő drónokat fejlesztene


Ukrán katonák figyelik az orosz drónok mozgását egy föld alatti parancsnoki központból Bahmutban, a Donyecki területen 2022. december 25-én. A helyzet a miniszter szerint már tavaszra gyökeresen megváltozhat
Ukrán katonák figyelik az orosz drónok mozgását egy föld alatti parancsnoki központból Bahmutban, a Donyecki területen 2022. december 25-én. A helyzet a miniszter szerint már tavaszra gyökeresen megváltozhat

Az ukrán kormány mintegy 1400 drónt vásárolt, főként felderítés céljára, és olyan harci modellek kifejlesztését tervezi, amelyek képesek megtámadni az oroszok által bevetett öngyilkos drónokat – közölte az ország technológiai minisztere.

Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter az Associated Pressnek adott minapi interjúban Oroszország ukrajnai háborúját az internetkorszak első nagy háborújaként jellemezte. Szerinte a drónok és a műholdas internetrendszerek, köztük Elon Musk Starlinkje alakította a konfliktust.

Ukrajna olyan drónokat vásárolt, mint a kisméretű Fly Eye, amelyet hírszerzésre, harctéri megfigyelésre és felderítésre használ.

„A következő szakasz most, hogy többé-kevésbé fel vagyunk szerelve felderítődrónokkal, a csapásmérő drónoké lesz – mondta Fedorov. – Ezek között egyaránt vannak öngyilkos drónok és olyanok, amelyek akár három–tíz kilométer magasra is felrepülnek, és onnét találják el a célpontjaikat.”

Több küldetést jövendölt „csapásmérő drónokkal” a jövőben, de részletekre nem tért ki. „Olyan drónokról, pilóta nélküli repülőgépekről beszélünk, amelyeket Ukrajnában fejlesztünk. Nos, mindenesetre ez lesz a következő lépés a technológiai fejlesztésben” – mondta.

Az orosz hatóságok azt állítják, hogy az elmúlt hetekben több ukrán dróncsapás is indult katonai bázisaik ellen, köztük az a hétfői eset, amelyben, mint mondják, az orosz erők lelőttek egy drónt, amely az ukrán határtól több mint hatszáz kilométerre fekvő Engels légi támaszponthoz közeledett.

Az orosz hadsereg szerint a roncsok három katonával végeztek, de egyetlen repülőgép sem sérült meg. A bázison Tu–95-ös és Tu–160-as nukleáris képességű stratégiai bombázók állomásoznak, amelyek részt vettek az Ukrajna elleni légicsapásokban.

Drasztikus változást ígér már tavaszra

Az ukrán hatóságok hivatalosan soha nem ismerték el, hogy ilyen dróntámadásokat hajtottak végre, de rejtélyes utalásokat tettek arra, hogy Oroszország miként számíthat megtorlásra ukrajnai háborúja miatt orosz területeken is.

Ukrajna kutatást és fejlesztést végez olyan drónokon, amelyek képesek harcolni és leszedni más drónokat – mondta Fedorov. Oroszország az elmúlt hetekben rakéta-, cirkálórakéta- és tüzérségi támadások mellett iráni gyártmányú Shahed drónokat használt ukrajnai légicsapásaihoz.

„Már most kijelenthetem, hogy a drónhelyzet februárban vagy márciusban drasztikusan megváltozik” – közölte.

Fedorov világos és modern irodájában adott interjút. A minisztérium épületében található szobában hagyományos lemezjátszó, történelemkönyvekkel teli polcok mellett futópad is van.

A miniszter kiemelte a mobilkommunikáció polgári és katonai jelentőségét a háború alatt, és elmondta, hogy a szolgáltatás fenntartásának szempontjából a legnehezebb helyek az ország középső és keleti részén található Donyecki, Zaporizzsjai, Odesszai és Kijevi területen vannak.

Nincs működő mobilhálózat Starlink nélkül

Közölte, hogy vannak olyan időszakok, amikor az átjátszótornyok kevesebb mint fele működik a fővárosban, Kijevben, mert az orosz légicsapások tönkretették vagy megrongálták az ezeket működtető infrastruktúrát.

Ukrajnában mintegy harmincezer mobiltelefon-torony van. A kormány most megpróbálja ezeket generátorokra kötni, hogy tovább működhessenek, ha a légicsapások kárt tesznek az elektromos hálózatban.

Az egyetlen alternatívát egyelőre az olyan műholdas rendszerek jelentik, mint a Starlink, amelyekre az ukránok támaszkodhatnak, ha az áramszünet hosszabb ideig eltart.

„Meg kell értenünk, hogy ebben az esetben a Starlink és a generátorokhoz kapcsolódó tornyok jelentik az alapvető internetes infrastruktúrát” – mondta Fedorov.

Sok városban és településen akár tízórás áramkimaradás is tapasztalható. Fedorov beszámolt arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá, amely arra utasítja a mobiltelefon-társaságokat, hogy gondoskodjanak róla, legalább három napig képesek legyenek biztosítani a jeleket áram nélkül.

Csak térdeltem és könyörögtem

Mindeközben minisztériuma az európai uniós partnerek támogatásával azon dolgozik, hogy további tízezer Starlink-állomást hozzon Ukrajnába, az internetes szolgáltatást pedig több száz, meleg italt, fűtött termet, áramot és menedéket kínáló „legyőzhetetlenségi ponton” keresztül biztosítsa a harcok vagy az áramszünet miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek.

Ukrajnában már nagyjából 24.000 Starlink-állomás működik. Musk cége, a SpaceX a háború első napjaiban kezdte el ezeket biztosítani, miután Fedorov Twitteren kérte erre.

„Csak térdeltem ott, könyörögtem nekik, hogy kezdjenek el dolgozni Ukrajnában, és megígértem, hogy világrekordot érünk el” – emlékezett vissza.

Fedorov a Space X műholdterminálok adományozását az Egyesült Államok által szállított rakéta-sorozatvetőkéhez hasonlította, szerinte mindkettő kell ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen védekezni az orosz invázió ellen.

„Életek ezreit mentették meg” – mondja.

A polgári alkalmazások mellett a Starlink segített a frontvonalban a felderítődrónok üzemeltetőinek is abban, hogy tüzérségi csapásokat mérjenek orosz eszközökre és állásokra. Fedorov elmondta, hogy csapata az ideje hetven százalékát a katonai technológiáknak szenteli. A minisztérium mindössze három éve jött létre.

Fő feladatai közé tartozik a hadsereg ellátása drónokkal.

„Többet kell tennünk annál, amit elvárnak tőlünk, a haladás nem vár – mondta Fedorov az oroszok drónok terén szerzett jártasságán gúnyolódva. – Egyáltalán nem hiszek a technológiai potenciáljukban.”

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG