Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előrehozott parlamenti választások lesznek Örményországban


Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Armen Sarkiszján örmény elnök, 2021. március 12-én.
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Armen Sarkiszján örmény elnök, 2021. március 12-én.

Nikol Pasinján miniszterelnök beleegyezett abba, hogy júniusra hozzák előre az általános választásokat Örményországban. Azt a politika krízist próbálja megoldani ezzel, amit a tavaly őszi háború váltott ki Azerbajdzsánnal Hegyi-Karabahért.

Pasinján csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írja, tárgyalt az ellenzéki parlamenti frakció, a Virágzó Örményország vezetőjével, Gagik Carukjánnal, és megegyezés született a választások előrehozásáról június 20-ra.

A találkozón egyetértettek abban, hogy a mielőbbi választás "a legjobb kiút a mostani belpolitikai helyzetből", írta a miniszterelnök.

"Az államfővel (Armen Sarkiszjánnal), az Én Lépésem frakcióval, a Fényes Örményország frakció vezetőjével, Edmon Marukiannal folytatott megbeszélések fényében az előrehozott parlamenti választásokat az Örmény Köztársaságban június 20-án tartjuk meg" - tette hozzá Pasinján.

Örményország politikai zűrzavar szorításában vergődik november óta, amikor is Pasinján aláírta a Moszkva közreműködésével tető alá hozott tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsánnal és ezzel véget ért a hat hete tartó harc Hegyi-Karabahban, Hegyi Karabahért.

A megállapodás értemében Hegyi-Karabah nagy része és a körülötte lévő hét járás azeri igazgatás alá került, miután több mint 30 évig a helyi örmény erők ellenőrizték.

Keserédes béke: távozó örmények és visszatérő azeriek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:50 0:00

Több mint 6 ezer életet követelt

Ezután egy 16 ellenzéki pártból álló szövetség kezdett kormányellenes tüntetésekbe Jerevánban és az ország más részein, hogy távozásra kényszerítsék Pasinjánt a több mint hatezer ember életét követelő háború miatt.

De a miniszterelnök, akinek a pártszövetsége, az Én Lépésem van többségben a parlamentben, nem hajlandó lemondani. Azzal érvelt, hogy az oroszok által létrehozott egyezség volt az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák Hegyi-Karabah azeri lerohanását. Közben a hívei ellentüntetésekbe kezdtek, hogy ellensúlyozzák azt a nyomást, amit a lemondását követelők gyakoroltak a kormányfőre.

A területet a nemzetközi közösség Azerbajdzsán részeként ismeri el, de az ottani örmények, akik a lakosság többségét alkotják, elutasítják az azeri irányítást.

Saját maguk alakították a saját ügyeiket Örményország támogatásával, mióta az azeri csapatokat és az azeri civileket távozásra kényszerítették a régióból és a hét szomszédos járásból az 1994-es tűzszüneti egyezménnyel véget ért háborúban.

XS
SM
MD
LG