Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betörtek a tüntetők egy kormányzati épületbe Örményországban


Örmény és hegyi-karabahi zászlóval vonuló ellenzéki tüntetők Jerevánban, 2021. február 27-én. A tüntetők Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását akarják elérni.
Örmény és hegyi-karabahi zászlóval vonuló ellenzéki tüntetők Jerevánban, 2021. február 27-én. A tüntetők Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását akarják elérni.

Nikol Pasinján miniszterelnök távozását követelték a tüntetők hétfőn Jerevánban. Pasinján többször elutasította a lemondásáról, illetve az előrehozott választások kiírásáról szóló felszólításokat.

Az örmény ellenzéki erők és a támogatóik hónapok óta a kormányfő lemondását sürgetik. Azóta, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal, a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében.

A még szeptember végén kezdődött újabb összecsapásoknak egy Oroszország közvetítésével létrejött egyezmény vetett véget. Azerbajdzsán ugyanis támadást indított az örmények által az 1990-es években elfoglalt területek visszaszerzésére, és most ismét ellenőrzése alá vonhatta Hegyi-Karabah nagy részét.

Pasinján, akinek az Én Lépésem nevű pártszövetségével többsége van a parlamentben, többször elutasította a lemondásáról, illetve az előrehozott választások kiírásáról szóló felszólításokat. Múlt héten az örmény hadsereg több magas rangú tisztje a kormány távozását sürgette, amit a miniszterelnök puccskísérletnek minősített.

Hétfőn több tucat tüntető tört be egy fővárosi kormányzati épületbe. Egyben azzal fenyegették a miniszterelnököt, hogy egy épületben sem bújhat el. Sérülésről vagy letartóztatásokról nem érkezett hír.

A Szabad Európa örmény szolgálatának élő közvetítése az eseményekről.

EU-Örményország megállapodás

Hétfőn eközben hatályba lépett az Örményország és az Európai Unió között, még 2017 őszén aláírt partnerségi megállapodás (CEPA), amelynek célja a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Az EU tájékoztatása szerint fokozott együttműködés várható mások mellett politikai, gazdasági, kereskedelmi, közlekedési, igazságszolgáltatási, digitalizációs és energetikai téren is.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője „fontos mérföldkőnek” nevezte a szerződést, amely szerint „erős jelzés”, hogy mindkét oldal kész a demokratikus alapelvek, a jogállamiság és a reformintézkedések támogatására.

A megállapodás azonban kevésbé ambiciózus a korábban letárgyalt társulási egyezménynél. Azt Szerzs Szárkiszján akkori örmény elnök végül elutasította 2013-ban, miután Vlagyimir Putyin Jerevánba látogatott. Az orosz katonai támogatástól nagy mértékben függő kaukázusi ország ehelyett két évvel később a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozott.

Készült az Interfax és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG