Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először választhattak meg fekete szenátort Georgia történelmében


Raphael Warnock demokrata amerikai szenátorjelölt a Youtube-csatornáján tart beszédet 2021. január 6-án, a georgiai szenátorválasztás második fordulója után, ahol Kelly Loeffler republikánus szenátort hívta ki. Atlanta, Georgia, Egyesült Államok.
Raphael Warnock demokrata amerikai szenátorjelölt a Youtube-csatornáján tart beszédet 2021. január 6-án, a georgiai szenátorválasztás második fordulója után, ahol Kelly Loeffler republikánus szenátort hívta ki. Atlanta, Georgia, Egyesült Államok.

Számos amerikai sajtótermék Raphael Warnock demokrata jelöltet hozta ki a Georgia államban tartott két szenátorválasztás egyik győztesének. Ha tényleg Warnock nyerte a választást, ő lehet az állam első fekete szenátora, valamint a demokrata többséget is egy lépéssel közelebb hozza a Szenátusban.

98 százalékos feldolgozottság mellett Raphael Warnock, Atlanta város egyik történelmi fekete baptista közösségének a lelkipásztora a helyi szenátorválasztás győztese a CNN és az AP híradása szerint. A demokratáknak meg kell nyerniük még a másik szenátori posztot is a georgiai választás második fordulójában, hogy övék legyen a döntéshozatal a Szenátusban.

Az újságok az elérhető adatok alapján úgy ítélték meg, hogy a republikánus Kelly Loefflernek már nincs esélye behozni a hátrányát. A különbség a két jelölt között kevesebb mint egy százalékpont, viszont afölött a félszázalékos küszöb fölött van, amely alatt újraszámlálást lehet kérni.

A másik verseny még túl szoros

Eközben a másik, párhuzamosan futó verseny a 33 éves demokrata jelölt, a dokumentumfilmes Jon Ossoff és a republikánus David Perdue között még túl szoros ahhoz, hogy meg lehessen jósolni az eredményét. A választási tisztségviselők szerint még akár napokig elhúzódhat az eredményhirdetés, mivel a körzeteknek nagy számú levélszavazatot kell összesíteniük.

A két szenátori poszt egyben azt is eldönti, hogy kinek lesz döntő szava a Szenátusban. Ha a demokraták nyerik meg mindkét helyet, akkor a Szenátus 50-50 arányban oszlik majd meg, és a patthelyzetekben Kamala Harris megválasztott alelnöké lesz a döntés joga. A demokratáknak a Képviselőházban már jelenleg is szűk többsége van.

Ezen múlhat Biden mozgástere

A szenátusi többség növelné annak az esélyét, hogy Joe Biden megválasztott elnök keresztül tudja majd vinni a terveit a törvényhozáson. A republikánusoknak elég az egyik szenátori versenyt megnyerniük, hogy övék maradjon a többség. Ezzel lehetőségük lenne megnehezíteni Biden dolgát, hogy megvalósítsa a programját, például az olyan kulcskérdésekben, mint az egészségügy.

A tét nagysága miatt mindkét párt a szenátusi választásokon példátlan mértékben mozgósította az erőit. Donald Trump elnök és Joe Biden megválasztott elnök is az államban kampányolt január 4-én, hogy szavazásra buzdítsák azokat a választópolgárokat, akik még nem adták le előre a szavazatukat levélben.

Joe Biden, aki az első demokrata elnökjelölt volt az utóbbi három évtizedben, aki nyerni tudott Georgia államban, azt mondta, hogy a georgiai szenátorválasztás „döntheti el az ország jövőjét, nem csak négy évre, de a következő generáció számára.”

A republikánusok szerint ez az utolsó védvonal

Trump szintén arra hívta fel a támogatói figyelmét egy utolsó pillanatban megtartott kampányeseményen, hogy az egész világ figyelni fog, és azt mondta, hogy ez a georgiaiak „utolsó esélye, hogy megmentsék azt az Amerikát, amelyet szeretünk”. A republikánusok szerint azért lenne fontos, hogy megtartsák a szenátusi többséget, hogy ellenőrizni tudják a Biden-kormányt, és meg tudják őrizni a Trump alatt bevezetett konzervatív intézkedéseket.

Az egyik republikánus szenátorjelölt egyébként bejelentette, hogy csatlakozni fog ahhoz a kezdeményezéshez, amely Donald Trumpot tartaná a Fehér Házban, és beáll a mögé a 12 másik szenátor és nagyjából 140 képviselő mögé, akik január 6-án meg akarják kérdőjelezni az elektori kollégium szavazásának eredményét.

A kezdeményezésnek lényegében semmi esélye nincs, hogy elvegye Joe Bidentől a győzelmet, mivel mind a Szenátus, mind a Képviselőház elég tagja mondta azt, hogy az eredmény véglegesítésére szavaz majd. A szavazatok véglegesítése normális esetben csak formaság, most csak a republikánusok kezdeményezése miatt lett hirtelen kiemelt szerepe.

Készült az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG