Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump az utolsó pillanatban is maga mellett kampányolt Georgiában


Szimpatizánsok hallgatják Donald Trumpot, aki Kelly Loeffler republikánus szenátorjelölttel együtt szólalt fel a georgiai választás második fordulójának előestéjén. A választáson dől el az állam két szenátori posztjának a sorsa. Dalton, Georgia, Egyesült Államok, 2021. január 4.

Georgiában két szenátori posztról döntenek kedden a választás második fordulóján. Ezen múlik a szenátusi többség, így a Biden-kormány mozgástere is. A megválasztott elnök az ország jövőjével kampányolt a demokrata jelöltek mellett, míg Trump ismét csalásról beszélt.

A Georgia államban január 5-én tartott két szenátorválasztásnak nagy a tétje, itt dől el, hogy kinek lesz többsége az Egyesült Államok Szenátusában. Donald Trump elnök és Joe Biden megválasztott elnök is az államban kampányolt január 4-én, hogy szavazásra buzdítsák azokat a választópolgárokat, akik még nem adták le előre a szavazatukat levélben.

Biden szerint az egész generáció sorsa most dől el

Joe Biden Jon Ossoff és Raphael Wanock demokrata jelöltekkel közösen Atlantában tartott kampányrendezvényt. Ha a demokrata jelöltek megnyerik a két szenátusi helyet Kelly Loeffler és David Perdue republikánus szenátoroktól, akkor a Szenátus demokrata irányítás alá kerül.

Joe Biden azt mondta, hogy szükség van a szenátusi többségre, hogy olyan törvényeket tudjanak elfogadni, amelyek többek között a koronavírus elleni harcoz szükségesek. A megválasztott elnökjelölt szerint az egész világ a georgiai választásra fog figyelni.

„Emberek, itt vagyunk. Eljött a nap. Új év van, és a holnapi egy új nap lehet Atlanta, Georgia és Amerika számára” – mondta Biden. „Erre még a pályafutásom során nem volt példa, egyetlen állam – egyetlen állam – döntheti el az ország jövőjét, nem csak négy évre, de a következő generáció számára.”

Joe Biden megválasztott elnök könyökpacsit ad Raphael Wanock szenátorjelöltnek Atlantában, 2021. január 4-én. Joe Biden Warncokkal és a másik demokrata jelölttel, Jon Ossoff-fal vet közösen részt egy kampányeseményen.
Joe Biden megválasztott elnök könyökpacsit ad Raphael Wanock szenátorjelöltnek Atlantában, 2021. január 4-én. Joe Biden Warncokkal és a másik demokrata jelölttel, Jon Ossoff-fal vet közösen részt egy kampányeseményen.

Trump újfent csalással vádolta a demokratákat

Trump szintén arra hívta fel a támogatói figyelmét egy utolsó pillanatban megtartott kampányeseményen, hogy az egész világ figyelni fog, és azt mondta, hogy ez a georgiaiak „utolsó esélye, hogy megmentsék azt az Amerikát, amelyet szeretünk”. Az elnök szerint Ossoff és Warnock a szélsőbalra tolná az országot. „Ezek a szenátusi helyek a védelmünk utolsó vonalai” – tette hozzá Trump.

De az elnök megint előhozakodott azokkal a hamis állításokkal a választási csalással kapcsolatban, amelyeket már mindkét párt választási tisztségviselői, az igazságügyi minisztérium, és Georgia állam republikánus államtitkára is megalapozatlannak találtak.

„A demokraták el akarják lopni a Fehér Házat, nem hagyhatjátok nekik. Nem hagyhatjátok, hogy ellopják a Szenátust. Nem engedhetitek meg nekik” – mondta Trump.

Az elnök azt is bejelentette, hogy „pokoli harcot” fog vívni, hogy megtartsa az elnökséget, és arra kéri a republikánus képviselőket és szenátorokat, hogy fordítsák vissza a vereségét Bidennel szemben január 6-án, amikor az elektori kollégium szavazatait véglegesítik.

A republikánus jelölt beáll Trump mögé

Loeffler azt mondta az összegyűlt tömegnek, hogy csatlakozni fog ahhoz a kezdeményezéshez, amely Donald Trumpot tartaná a Fehér Házban, és beáll a mögé a 12 másik szenátor és nagyjából 140 képviselő mögé, akik meg akarják kérdőjelezni az elektori kollégium szavazásának eredményét.

A kezdeményezésnek lényegében semmi esélye nincs, hogy elvegye Joe Bidentől a győzelmet, mivel mind a Szenátus, mind a Képviselőház elég tagja mondta azt, hogy az eredmény véglegesítésére szavaz majd. A szavazatok véglegesítése normális esetben csak formaság, most csak a republikánusok kezdeményezése miatt lett hirtelen kiemelt szerepe.

Készült az AP, a Reuters és az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG