Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsöprő győzelem: Mexikó először választott női elnököt


A Morena párt a győzelmét ünnepli a mexikóvárosi Zocalo téren 2024. június 3-án
A Morena párt a győzelmét ünnepli a mexikóvárosi Zocalo téren 2024. június 3-án

Claudia Sheinbaum elsöprő győzelemmel lett Mexikó első női elnöke. Nagyban hozzájárult az eredményhez mentora, Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnök népszerűsége a szegények között.

A klímatudós Sheinbaum, aki korábban Mexikóváros polgármestere volt, a választási hatóság előzetes adatai szerint a szavazatok 58,3–60,7 százalékával nyerte el az elnöki posztot. Ez a szavazatarány rekordmagasnak számít a demokratikus Mexikó történelmében.

A kormánykoalíció szintén jó úton halad a kétharmados szupertöbbség megszerzéséhez a kongresszus mindkét házában. Ez lehetővé tenné, hogy az ellenzék támogatása nélkül fogadjon el alkotmányos reformokat.

Az előzetes eredmények szerint az ellenzék jelöltje, Xóchitl Gálvez a szavazatok 26,6–28,6 százalékát szerezte meg. Sheinbaum azt mondta, Gálvez felhívta őt, és elismerte a győzelmét.

„A köztársaság kétszáz éves történetében én leszek Mexikó első női elnöke” – mondta Sheinbaum, miközben támogatói „Elnök, elnök” felkiáltással köszöntötték.

Sheinbaum győzelme jelentős lépés a macsó kultúrájáról ismert és a világ második legnagyobb római katolikus népességének otthont adó Mexikó számára, amely éveken át igyekezett hagyományosabb értékeket és szerepeket rákényszeríteni a nőkre.

A zsidó származású Sheinbaum az első nő, aki általános választást nyert az Egyesült Államokban, Mexikóban vagy Kanadában.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy valószínűséggel most először női elnöke lesz Mexikónak

„Soha nem gondoltam volna, hogy egy nap egy nőre szavazhatok” – mondja Sheinbaum támogatója, a 87 éves Edelmira Montiel Mexikó legkisebb államában, Tlaxcalában.

„Volt idő, amikor nem is szavazhattunk, és amikor már igen, arra kellett voksolnod, akire a férjed mondta. Hála istennek, hogy ez megváltozott, és én megélhettem” – tette hozzá.

Sheinbaumra nehéz út vár. Egyensúlyba kell hoznia a népszerű jóléti politikák növelésére tett ígéreteket az örökségül kapott tetemes költségvetési hiánnyal és az alacsony gazdasági növekedéssel.

Az előzetes eredmények bejelentése után azt mondta támogatóinak, hogy kormánya felelős fiskális politikát folytat majd, és tiszteletben tartja a központi bank autonómiáját.

Megígérte, hogy javít a közbiztonságon, de nem részletezte, hogy miként, jóllehet Mexikó modern kori történelmének legerőszakosabb választási kampánya során 38 jelöltet gyilkoltak meg, és ez súlyos biztonsági problémákra hívta fel a figyelmet. Sok elemző véli úgy, hogy a szervezett bűnözői csoportok kiterjesztették és elmélyítették a befolyásukat López Obrador elnöksége alatt.

A vasárnapi szavazásra az is rányomta a bélyegét, hogy Puebla állam szavazóhelyiségeiben két embert megöltek. López Obrador hivatali idején több gyilkosságot követtek el – a szám 185 ezer fölött van –, mint bármely más vezetés alatt Mexikó modern kori történelmében, bár a gyilkosságok aránya az utóbbi időben némileg csökkent.

„Ha nem kötelezi el magát amellett, hogy jelentős, nagy változásokat hozó forrásokat fektet be a rendfenntartás javításába és a büntetlenség visszaszorításába, Sheinbaumnak valószínűleg küzdenie kell majd azért, hogy számottevő javulást tudjon felmutatni a biztonság minden szintjén” – mondta Nathaniel Parish Flannery független latin-amerikai politikai kockázatelemző.

A kormányzó Morena párt a saját jelöltjét kiáltotta ki a mexikóvárosi polgármester-választás győztesének is. Ez az országban az egyik legfontosabb poszt, bár az ellenzék vitatja a bejelentést, és azt állítja, hogy a saját jelöltje nyert.

Az amerikai viszony

Az új elnök előtt álló kihívások között szerepelnek a Washingtonnal folytatott feszült tárgyalások a Mexikón át az Egyesült Államokba tartó hatalmas migránsáradatról, valamint a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos biztonsági együttműködés akkor, amikor az Egyesült Államokban egyre több fogy a heroinnál is erősebb fentanilból.

Mexikói tisztviselők arra számítanak, hogy a tárgyalások még nehezebbek lesznek, ha novemberben Donald Trump nyeri el az Egyesült Államok elnöki posztját. Trump azt ígérte, hogy százszázalékos vámot vet ki a Mexikóban gyártott kínai autókra, és kijelentette, hogy a különleges erőket fogja mozgósítani a kartellek elleni küzdelemhez.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok és Mexikó határa a világ leggyilkosabb szárazföldi migrációs útvonala

Hazai pályán a következő elnök feladata lesz az áram- és vízhiány kezelése, valamint az, hogy rávegye a gyártókat arra, hogy csatlakozzanak a nearshoring trendhez, hogy közelebb telepítsék az ellátási láncokat fő piacaikhoz.

Sheinbaumnak azzal is meg kell birkóznia, hogy mit kezd a Pemexszel, az állami olajóriással, amelynek az elmúlt két évtizedben visszaesett a termelése, és most adósságban fuldokol.

„Nem mehet úgy tovább, hogy van egy feneketlen lyuk, ahová állami pénzt öntenek, és a cég soha nem nyereséges – mondta Alberto Ramos, a Goldman Sachs vezető latin-amerikai közgazdásza. – Újra kell gondolniuk a Pemex üzleti modelljét.”

López Obrador megduplázta a minimálbért, csökkentette a szegénységet és ügyelt arra, hogy erősödjön a peso és alacsonyan maradjon a munkanélküliség szintje – ezeknek a sikereknek köszönhette hihetetlen népszerűségét.

Sheinbaum ígéretet tett a jóléti programok bővítésére, de ez nem lesz könnyű – a jegybank szerint ugyanis Mexikó idén nagy költségvetési hiányra számíthat, és 2025-ben lassú, mindössze 1,5 százalékos GDP-növekedés vár rá.

López Obrador a kampányban arra törekedett, hogy népszavazássá változtassa a választást a saját politikai napirendjéről. Sheinbaum visszautasította az ellenzék azon állításait, hogy López Obrador bábja lenne, bár ígéretet tett arra, hogy folytatja elődje számos politikai projektjét, köztük azokat, amelyek a legszegényebb mexikóiakat segítették.

Győzelmi beszédében Sheinbaum köszönetet mondott López Obradornak, az „egyedülálló embernek, aki jobbá tette országunkat”.

Viri Ríos politikai elemző szerint a nemi előítéletek vezettek a bírálathoz, miszerint Sheinbaum a távozó vezető bábja lesz.

„Hihetetlen, hogy az emberek nem hiszik el, hogy ő maga fogja meghozni a döntéseit. Szerintem ennek sok köze van ahhoz, hogy nő” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG