Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsöprő győzelmet arattak a Peking-párti jelöltek a hongkongi választáson


Szavazatszámlálás Hongkongban 2021. december 19-én
Szavazatszámlálás Hongkongban 2021. december 19-én

Elsöprő többségbe kerültek a Peking-párti jelöltek a hongkongi törvényhozói tanácsban a kínai vezetés által hozott új szabályok alapján először megrendezett választásokon.

A december 19-i választáson 30,2 százalékos részvételt regisztráltak, a legalacsonyabbat, amióta a terület 1997-ben visszakerült Kínához. Alig több mint 1,3 millió ember adta le a voksát a szavazásra jogosult 4,5 millió közül.

A még nem hivatalos eredmények szerint csaknem az összes Peking-párti politikus győzött a néhány, ellenük induló mérsékelt és független jelölttel szemben.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfői sajtótájékoztatóján elégedettséget fejezte ki a koronavírus-járványra hivatkozva tavaly szeptemberről elhalasztott voksolással kapcsolatban.

„Nem másolhatjuk le pusztán a nyugati országok úgynevezett demokratikus rendszereit vagy szabályait” – mondta, hozzátéve, hogy az új választási törvény biztosítja a „Kína-ellenes” elemek kizárását.

Az alacsony részvétel okáról a kormányzó nem tudott nyilatkozni. Sunny Cheung disszidens demokráciapárti aktivista azonban hangsúlyozta, hogy az emberek többsége tudatosan, tiltakozásként bojkottálta a választást.

A kínai állami média nagy sikernek nevezte a választást, amely „elsöpörte a külső erők hazugságait és megmutatta a kínai város lakóinak valódi akaratát”.

Szorul a hurok

Hongkong százötven éven keresztül brit gyarmat volt, 1997-ben került vissza Kínához, aki ígéretet tett rá, hogy a terület az „egy ország, két rendszer” elvén ötven éven át megtarthatja jelentős önállóságát, saját jogrendszerét. Peking azonban az utóbbi években jelentősen erodálta a város autonómiáját, csorbította a szabadságjogokat, különösen a 2019-es kormányellenes tüntetések óta.

Ennek részeként idén úgy módosították a hongkongi választási törvényt, hogy a képviselői helyekért csak „hazafiak”, azaz a Kínai Népköztársasághoz lojálisnak tartott jelöltek indulhassanak. Ez és a többi módosítás sokak szerint rendkívül problémás a demokrácia szempontjából.

A választási törvény módosításai alapján a törvényhozói tanács tagjainak számát hetvenről kilencvenre bővítették. A kilencven helyből negyvenet a Peking-párti választási bizottság tagjai töltenek be. A választók által közvetlenül megválasztott törvényhozók számát a korábbi harmincötről húszra csökkentették, míg a fennmaradó harminc szék sorsáról a hongkongi üzleti szférát képviselő csoportok döntenek.

Készült az AP, az AFP, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG