Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltemetik királynőjüket a britek, már most az évszázad eseményeként beszélnek a szertartásról


III. Károly király virraszt II. Erzsébet királynő koporsója mellett a londoni Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án.
III. Károly király virraszt II. Erzsébet királynő koporsója mellett a londoni Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án.

Mintegy kétezer vendég, államfők, királyok, királynők vesznek részt II. Erzsébet temetésén. A helyszínen milliók, világszerte a közvetítéseken keresztül milliárdok követhetik a szertartást, amely rendkívüli biztonsági előkészületek mellett zajlik.

Kora reggel engedték be az utolsó látogatót a 96 éves korában, 70 évnyi uralkodás után elhunyt II. Erzsébet ravatalához, a Westminster Hallba. Magyar idő szerint reggel 7.30-kor bezárták az épület kapuit, hogy előkészítsék a temetést. Az Egyesült Királyságban szabadnappá nyilvánították a mait, hogy aki akar, a helyszínen követhesse a szertartást, amelyet természetesen a legnagyobb brit televíziós társaságok, így a BBC is élőben közvetít.

A szertartás Londonban és Windsorban zajlik majd. A BBC által közzétett menetrend szerint:

  • 8:00 - A Westminster Abbey kapui megnyílnak a mintegy kétezer vendég, a világ vezetői, államfők, uralkodók előtt. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli.
  • 10:44 - Elindulnak az ágyútalpra helyezett koporsóval a brit parlamentnek is otthont adó Westminster Halltól a Westminster Abbey-ig, a koporsót III. Károly király és más magas rangú királyi családtagok kísérik.
  • 11:00 - Megkezdődik az állami temetés. David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti a szertartást, amelyen több vendég is felszólal, és mások mellett beszédet mond Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 11:55 - Vége a beszédeknek, és két percre leáll az ország.
  • 12:00 - Az istentisztelet véget ér, 12:15-kor egy második, nagyobb menet viszi a koporsót a Wellington Arch-hoz.
  • 13:00 - II. Erzsébet koporsóját az állami halottaskocsin Windsorba viszik, az út mentén várhatóan ismét tömegek búcsúznak majd a királynőtől.
  • 15:00 - Megkezdődik a nap harmadik körmenete a windsori kastélyon át a Szent György-kápolnához.
  • 16:00 - Istentisztelet a Szent György-kápolnában.
  • 19:30 – A királyi család visszatér a kápolnába, ahol már csak a család jelenlétében II. Erzsébetet néhai férje, Edinburgh hercege mellé temetik.

Az európai uralkodóházak mellett ott lesz a temetésen a japán császári pár, az amerikai, a német a francia és az olasz elnök. Az eseményre minden ország vezetőjét meghívták, amely diplomáciai kapcsolatban van az Egyesült Királysággal, de vannak kivételek: Oroszország, Belarusz és Mianmar.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG