Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltörli az izraeliek vízumkötelezettségét az Egyesült Államok


Biztonsági ellenőrzés New York Kennedy repülőterén.
Biztonsági ellenőrzés New York Kennedy repülőterén.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy rövidesen megkezdi az izraeliek vízummentes beengedését, miután siker kísérte szövetségese erőfeszítéseit arra, hogy eloszlassa az arab amerikaiakkal szembeni diszkriminációval kapcsolatos aggodalmakat. Ezt az értékelést egyes törvényhozók vitatják.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy rövidesen megkezdi az izraeliek vízummentes beengedését, miután siker kísérte szövetségese erőfeszítéseit arra, hogy eloszlassa az arab amerikaiakkal szembeni diszkriminációval kapcsolatos aggodalmakat. Ezt az értékelést egyes törvényhozók vitatják.

Joe Biden elnök kormánya közölte, hogy az izraelieknek már november végétől nem kell vízum rövid távú látogatásaikhoz, így ők is úgy utazhatnak be a világ legnagyobb gazdaságába, mint a legtöbb nyugati ország polgára.

A döntés azután született, hogy Izrael júliusban egy sor lépést ígért annak érdekében, hogy megfeleljen az Egyesült Államok régóta hangoztatott követeléseinek, és minden, amerikai útlevéllel rendelkező személyt egyenlő bánásmódban részesít, nem éri hátrányos megkülönböztetés a palesztin vagy más arab származásúakat, illetve a muszlimokat.

Ehhez kapcsolódóan: Pénzben kifejezhetetlen szenvedés: tizenhárom év alatt négy gázai háború

„Izrael felvétele a vízummentességi programba fontos eredmény a 75 éves amerikai–izraeli partnerségben” – mondta egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő.

„De hogy egyértelműek legyünk: az Izrael befogadásáról szóló döntés nem szívesség – azért született, mert egyaránt szolgálja az amerikai és az izraeli érdekeket” – tette hozzá.

Annak ellenére hogy ragaszkodott hozzá: a politika ebben ne játsszon szerepet, Biden azután döntött így, hogy egyre gyakrabban dolgozik együtt Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel – akinek kemény jobboldali kormányát gyakran bírálta – annak érdekében, hogy történelmi békemegállapodás jöjjön létre Szaúd-Arábiával.

Bidentől saját, Demokrata Pártjának képviselői azt kérték, hogy ne lépjen a szombati határidő előtt, mondván: az Egyesült Államoknak addig kell fenntartania a nyomást, amíg Izrael fel nem számolja a kettős rendszert, amely eltérően kezeli a palesztin kapcsolatokkal rendelkező amerikai állampolgárokat.

„Világos, hogy Izrael nem felel meg ennek a törvénynek, amely az összes amerikai állampolgárral szembeni kölcsönös bánásmódra vonatkozik” – áll annak a 15 szenátornak a levelében, akiket Chris Van Hollen és Brian Schatz vezet. Az aláírók között van Bernie Sanders is.

Elégséges haladás?

Izrael általában nem kér vízumot az amerikaiaktól. A júliusi megállapodásig azonban a Ciszjordániába belépni kívánó palesztin amerikaiaknak az Allenby hídon kellett átkelniük Jordániából, nem engedték be őket a Tel-Avivhoz, Izrael fő nemzetközi kapujához közeli Ben Gurion Repülőtéren keresztül.

Az amerikai tisztviselő lenyűgözőnek nevezte a júliusi megállapodás hatását. Azt mondta, hogy azóta mintegy százezer amerikai lépett be Izraelbe, köztük több tízezer palesztin amerikai, néhányuk a Ben Gurion Repülőtéren keresztül érkezett.

A demokrata szenátorok azonban közölték, hogy további változtatásokra van szükség, a palesztin személyi igazolvánnyal rendelkező amerikai állampolgárok ugyanis továbbra sem bérelhetnek autót a Ben Gurionon, és többüket megállították az izraeli ellenőrző pontokon, amelyek megtagadják az áthaladást a palesztinoktól.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag Izrael pénzügyminisztere irányítja Ciszjordániát; a bírálók szerint ez állandósulhat

Arab amerikaiak egy csoportja kedden bejelentette, hogy pert indít Izrael felvételének leállításáért a vízummentességi programba. Rámutattak, hogy kihallgatják a palesztin amerikaiakat, amikor megpróbálják elhagyni az országot.

A per bejelentésekor Abed Ayoub, az amerikai–arab diszkriminációellenes bizottság országos ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az amerikai állampolgároknak nem létezhetnek „különböző osztályaik”.

„Izrael felvétele a vízummentességi programba a palesztin és arab amerikaiakkal szembeni diszkrimináció támogatása lenne” – mondta.

Egy másik amerikai tisztviselő szerint azonban Izrael teljesítette a követeléseket azzal, hogy az elmúlt pénzügyi évben 2,27 százalékon tartotta a nem bevándorlóként belépni szándékozó amerikaiak visszautasítását, ami belül van a maximum háromszázalékos célon.

Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy figyelemmel kísérik Izrael előrehaladását az ügyben, és visszavonhatják a vízummentes státuszt, ha visszalépés történik.

Történelmileg az Egyesült Államok leginkább azért aggódott – amikor beengedte a külföldieket vízum nélkül –, hogy illegálisan ne maradjanak, és hogy országuk hitelesítse az útlevelüket.

Szinte minden nyugati állampolgár vízummentesen léphet be az Egyesült Államokba, beleértve az Európai Unió összes tagországát Bulgária, Ciprus és Románia kivételével.

A további kedvezményezettek közé tartoznak a magas jövedelmű ázsiai társadalmakból – Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan és Brunei – érkezők.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG