Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltűnt merevlemezek miatt bíróság előtt a kétszeres olimpiai bajnok


Vári Attila a 2004-és athéni olimpian
Vári Attila a 2004-és athéni olimpian

Nem tett vallomást Vári Attila kedden a Szigetvári Járásbíróságon abban a pótmagánvádas büntetőperben, amelyet a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgatója, Máté János indított ellene a cégnél az önkormányzati választás után eltűnt számítógép-merevlemezek és törlődött szerver miatt.

A pótmagánvádat információs rendszer vagy adat megsértése, illetve sikkasztás vétsége miatt nyújtotta be Máté János, a pécsi önkormányzati cég jelenlegi vezetője, Vári utódja. A sikkasztás feltételezett összege legfeljebb 240 ezer forint, és lényegében ugyanebben az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás korábban, de a rendőrség és az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

Vári Attila kétszeres olimpiai aranyérmes és világbajnok egykori vízilabdázó. Jelenleg a budapesti Testnevelési Egyetem kurátora, és elnöke a Magyar Vízilabda Szövetségnek.

Vári Attila a tényleges politikai pályával is kacérkodott. Nemcsak rajta volt a Fidesz–KDNP országgyűlési listáján (nem befutó helyen), hanem 2019 őszén őt indították a kormánypártok Pécsett a polgármesteri székért. Az önkormányzati választáson mintegy 12 százalékot vert rá a jelenlegi polgármester, a független Péterffy Attila, aki többpárti ellenzéki összefogást vezetve válhatott Pécs első emberévé.

Néhány évvel korábban Várinak gyakorlatilag semmi kötődése nem volt Pécshez, de 2009 tavaszán, az időközi választáson újra polgármesteri címet szerző Páva Zsolt idején ő lett a pécsi önkormányzat százszázalékos tulajdonú sportcégének, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek a vezérigazgatója.

Vári még ekkor is a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója volt, sőt gyakorlatilag egy évig pécsi önkormányzati képviselő is, listás helyet kapott, s bár Pécsett akkor a legtöbben arra fogadtak volna, hogy nem lesz belőle képviselő, leadja a mandátumát, ez végül csak később történt meg.

Választás utáni átvilágítások

Pécs új vezetésének egyik kampányígérete az volt, hogy átvilágítják a pécsi önkormányzati cégeket és magát az önkormányzatot is, egyfelől az után kutakodva, hogyan lehetne jobbá és hatékonyabbá tenni a működést, másfelől pedig azt felderíteni, hogy történhettek-e visszaélések Pécs fideszes érájának második felében, a 2015–2019 közti öt évben ezeknél a cégeknél.

Az átvilágítással megbízott ügyvédcsapat munkálkodásának eredményeként sorra jöttek elő zűrösnek, korrupciógyanúsnak tartott ügyek, ezek közül kettő a Vári vezette PSN Zrt.-t érintette. A megtett rendőrségi feljelentések többségénél a legtöbb, amit az átvilágítók el tudtak mondani, hogy a rendőrség befogadta a feljelentésüket, és elindult a nyomozás. Ugyanakkor a PSN-t érintő ügyekben is azt mondta ki a nyomozó hatóság, hogy nem történt bűncselekmény.

Az egyik ilyen ügy arról szólt, hogy a PSN Zrt.-nél rejtélyes módon egyszerre négy számítógépben is merevlemezeket kellett cserélni, a régiek helyére újak érkeztek, a régieken tárolt adatok pedig elvesztek vagy nagy részük elveszett, sőt még a felhőből, a szerverről is eltűntek az adatok, leginkább többévnyi céges levelezés.

Mindez pedig pár nappal azt követően történt, hogy a Fidesz és Vári elveszítette a pécsi önkormányzati választást.

A PSN-nél azóta sem sikerült az adatokat visszanyerni, sőt visszaállíttatni sem, a szervercég sem tudott ebben segíteni.

Az eltűnt, illetve kicserélt számítógépes merevlemezek és a rejtélyes adatvesztés miatt 2020 elején Máté János feljelentést tett ismeretlen tettes ellen – őt Péterffyék 2019 decemberében nevezték ki a pécsi sportcég élére. A feljelentés után megindult nyomozás azonban nem állapított meg bűncselekményt, és a cég akkori vezérigazgatóját, Vári Attilát még tanúként sem hallgatták ki az ügyben.

Már nem ismeretlen tettes ellen

A pécsi városvezetés és a cég új vezetője nem hagyta annyiban a történteket, és éltek azzal a jogukkal, hogy pótmagánvádas bírósági eljárást kezdeményezzenek. Ezért bírósági eljárás indult, amelynek kedden volt az első rendes, hagyományos tárgyalási napja a Szigetvári Járásbíróságon.

Az egyik változás az eredeti feljelentéshez képest, hogy ezt már nem ismeretlen tettes ellen tették meg, hanem Vári Attilát vádolták meg. A másik, hogy a bírósági pernek nem tárgya az adatok eltűnése, noha kedden az is elhangzott a bíróságon Máté János PSN-vezér tanúvallomásában, hogy az igazi veszteséget az adatok eltűnése jelenti. Csakhogy az adatvesztés miatt a PSN Zrt. nem nyújthatott be pótmagánvádas eljárást, mondván, nem ő volt a gazdája ezeknek az adatoknak, e tekintetben nem is sértettje az ügynek, ami azt is jelenti, hogy pótmagánvád benyújtására ebben az ügyben nem jogosult. Így lett az, hogy egyrészt egy 240 ezer forintosra becsült anyagi kárt okozó sikkasztás gyanúja miatt került a vádlottak padjára Vári Attila, másrészt még információs rendszer vagy adat megsértése vádját tudták ebben a helyzetben a pótmagánvádas „vádiratba” beleírni.

A kérdés az, miként történhetett, hogy négy számítógépben is merevlemezt kellett szinte egy időben cserélni, és hogy ezek mindegyike PSN-es vezetőé vagy fontos beosztású munkatársáé volt. Mellette a szerverről is eltűntek az adatok.

A bíróság előtt Vári Attila nem kívánt vallomást tenni. Az eljárás során van lehetősége még ezen változtatni, és válaszolni a bíró és az ügyvédek kérdéseire.

A tárgyaláson négy személyt ki tudtak hallgatni tanúként – az új vezérigazgatót, Máté Jánost; a cég egyik középvezetőjét, akinek a gépéről szintén tűntek el adatok; a PSN Zrt.-nek évek óta szerződéses megbízással dolgozó informatikust; és egy projektmenedzsert.

Máté János tanúkénti meghallgatása a Szigetvári Járásbíróságon 2022. szeptember 6-án
Máté János tanúkénti meghallgatása a Szigetvári Járásbíróságon 2022. szeptember 6-án

Utóbbi volt az, aki a választás után pár nappal, 2019. október 16-án elkérte a PSN céges informatikai jelszavait az informatikustól, aki át is adta. Az informatikus ma azt vallotta, hogy körülbelül egy héttel később próbált belépni a szerverre, de már nem tudott, kizárta valaki azzal, hogy megváltoztatta az általa átadott jelszavakat, őt pedig erről nem tájékoztatták.

A projektmenedzser azt mondta, őt a titkárságvezető kérte meg arra, hogy kérje el a kódokat. Úgy tudjuk, ma már nincs a cégnél, de a vízilabda-szövetségnél kapott munkát, ahogy az említett középvezető, egykori létesítményigazgató is, aki főtitkár lett a Magyar Vízilabda Szövetségben. Ő a mai kihallgatásán azt mondta, hogy észlelte, hogy törlődtek a levelei a választás után, de nem foglalkozott vele, nem jelentette senkinek, mert enélkül is el tudta látni a feladatát.

Az informatikus azt is elmondta a bíró és az ügyvédek kérdéseire, hogy ő vette észre, hogy az egyik vezérigazgatósági számítógép két merevlemezét valaki kicserélte vadonatújra, amelyeken már nem voltak meg a régebbi adatok.

Ez elviekben az ő feladata lett volna, korábban ha történt meghibásodás, vagy más ok miatt kellett cserélni, ő végezte el számlával igazolva, a számla pedig bekerült a cég papírjai közé, iktatták.

Ebben az esetben azonban nem lehetett és a mai napig sem lehet tudni, ki rendelte meg a merevlemezek kicserélését, miért tette, miért nem a cég fizette, és miért nincs róla számla, miért nincs iktatva.

Az informatikus szerint soha nem fordult elő az korábban, hogy egyszerre négy gépben is cserélni kellett volna, és bár ő hét éve dolgozik a cégnek, olyan sem volt még, hogy nem őt kérték meg a merevlemezek cseréjére.

  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG