Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasította az orosz bíróság Navalnij fellebbezését


Az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij, akit csalással és a bíróság megsértésével vádolnak, bírósági videóközvetítésen Pokrov városában, Vlagyimir régióban, Oroszországban
Az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij, akit csalással és a bíróság megsértésével vádolnak, bírósági videóközvetítésen Pokrov városában, Vlagyimir régióban, Oroszországban

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus fellebbezését egy bírósági döntés ellen, amely a több évvel ezelőtt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését tavaly valódi börtönbüntetésre változtatta, miután visszatért Moszkvába Németországból, ahol idegméreggel való mérgezés miatt kezelték.

A legfelsőbb bíróság március 30-án elutasította azt is, hogy megvizsgálja Navalnij fellebbezését az ellen, hogy tavaly januárban, Németországból Oroszországba való visszatérése után azonnal letartóztatták.

Túszként tartóztatták le a testvérét

A Vlagyimir Putyin elnökkel szemben álló politikus és aktivista Alekszej Navalnijt, illetve testvérét, Oleget 2017 októberében ítélték el, amiért 2008 és 2012 között mintegy ötszázezer dollárt loptak el két orosz cégtől, amelyek közül az egyik az Yves Rocher francia kozmetikai céggel állt kapcsolatban, és a pénz egy részét tisztára mosták. Mindkettőjüket három és fél év börtönbüntetésre ítélték, de Navalnij büntetését felfüggesztették.

A testvérek tagadták a vádakat, mondván, hogy az ügy politikai indíttatású volt – részben azért, hogy Alekszejt visszatartsák ellenzéki tevékenységétől azzal, hogy testvérét rács mögött tartják túszként.

Mondvacsinált vádak

Navalnij kómába esett, miután 2021 januárjában megmérgezték Omszk városában, ahonnan Németországba vitték orvosi kezelésre. Miután felépült, visszatért Oroszországba, de a repülőtéren azonnal letartóztatták, és heteken belül börtönbüntetésre változtatták az ítéletét, mivel a bíróság szerint az ország elhagyásával megszegte a felfüggesztett büntetés feltételeit.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a mérgezésért, amelyhez a novicsok nevű vegyi anyagot, a KGB egyik kedvenc fegyverét használták. A Kreml tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a mérgezésben, amely Navalnij letartóztatásával együtt széles körű elítélést és szankciókat váltott ki a Nyugat részéről.

A múlt héten egy bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte Navalnijt, miután bűnösnek találta sikkasztás és felségsértés vádjában, amelyet Navalnij és támogatói is politikai indíttatású döntésnek tartanak.

XS
SM
MD
LG