Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Első fokon elvesztette a Telex ellen indított pert a Megafon


Két másik pert is indított a Megafon a Telex ellen, azokban még nincs ítélet
Két másik pert is indított a Megafon a Telex ellen, azokban még nincs ítélet

A Fővárosi Törvényszék szerint a Telexnek nem kell helyreigazítást közölnie a kormánypárti üzeneteket több mint félmilliárd forintért hirdető Megafon Központról. Az ítélet nem jogerős.

A Megafon azért indított pert a Telex ellen, mert a hírportál egy novemberi cikkében arról a véleményéről, sejtéséről írt, hogy a Megafonhoz, amely saját állítása szerint nem közpénzből működik, nagyon is juthatott közpénz.

A Szabad Európa több cikkében is felbukkant a Megafon médiavállalkozás. Az alábbiban például arról írtunk, hogy több más, a fideszes narratívát megjelenítő szervezet – mint a Megafon, a Civil Összefogás Fóruma és a Budapest Beszél – a közösségi médiában fizetett hirdetéseket is felad a számára szimpatikus jelölteket vagy pártokat promózó tartalmakból. Ugyanakkor igaz ez az Ez a lényegre vagy a Karácsony Gergely kampányát támogató 99 Mozgalomra is.

A Megafon Központ, amely mások mellett a kormány kampányüzeneteit is közlő Rákay Philip, Deák Dániel vagy Déri Stefi videóit is készíti, az egyik legnagyobb Facebook-hirdetőnek számít. Az említett videók facebookos hirdetésére a 444 cikke szerint hatszázmillió forintot költött a médiavállalkozás ez év januárjáig.

Hiába kereste meg a Telex, nem reagáltak

A Megafon egy november végi tényfeltáró cikk miatt perelte be a Telexet. A hírportál az Alapjogokért Központról (AK) írt, amelynek működéséhez a cikk szerint eddig több mint kétmilliárd forinttal járultak hozzá a magyar adófizetők.

A cikk szerint a kormányt és annak kommunikációját támogató szervezetek finanszírozását a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával. Ez adja tovább a központi forrásból kapott pénzeket főként a kormány politikáját támogató szervezetek, köztük az Alapjogokért Központ számára.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója ugyanaz a Kovács István, aki egyben a Megafon tulajdonosa. A Telex a cikk megjelenése előtt két hónappal megkereste az Alapjogokért Központot és a Megafont. Utóbbi egyáltalán nem reagált, az előbbi, mint írják, egy semmitmondó választ küldött, a hírportál adatigénylési kérelmét pedig elutasította.

A közpénzek vándorlásának útja közéleti téma

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében most azt mondta ki, hogy nem kell helyreigazítást közölnie a Telexnek, mert megalapozottan juthatott a következtetésre, véleményre, hogy juthatott közpénz a Megafonhoz. A bíróság az ítélet indoklásában egyebek között kifejti, hogy a Telex cikkében a Megafonra vonatkozó sok pénzügyi tényadat alapján, feltételes módban megfogalmazott sejtés „egy oknyomozó újságírói tevékenységhez kapcsolódó, tényekből levont következtetés”, lényegében véleménynek tekinthető, ami a véleményszabadság magas szintű védelmét élvezi.

A bíróság szerint minden demokratikus államban a társadalmat érdeklő kérdés, miként valósul meg a közpénzek átlátható felhasználása.

„Magyarország demokratikus jogállam, így az olvasó számára érdeklődést váltanak ki az ilyen témák, és a sajtónak is feladata többek között az, hogy az olvasókkal ilyen tartalmú információkat osszon meg (…) A közpénzek vándorlásának útja közéleti téma.”

A nem jogerős ítélet indoklása arra is felhívja a figyelmet, hogy a Telex közpénzre vonatkozó sejtését az Alapjogokért Központ és a Megafon nem oszlatta el. Ugyan nem is erősítették meg, de a hírportál adatigénylésére nem válaszoltak érdemben. A Megafon két másik pert is indított a Telex ellen, ezekben még nem született ítélet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG