Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Többet fizetne a kormány januártól a leadott anyatejért


Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Anyatejgyűjtő Állomásán 2013-ban
Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Anyatejgyűjtő Állomásán 2013-ban

Jelenleg 3500 forint az anyatej ára, ezt emelnék – a társadalmi egyeztetésre bocsátott belügyminiszteri rendelettervezet szerint – január 1-jétől 5400 forintra.

Mint írják, az intézkedés célja a többlettejjel rendelkező és leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése.

Az anyatej ára adómentes jövedelem, az árát havonta számolják el, az összeget postán küldik vagy bankszámlára utalják. Az ingyenes anyatejet igényelni kell, orvos írhatja fel receptre a csecsemő nyolc hónapos koráig írja a tervezetről beszámolva a 24.hu.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott az anyatej begyűjtésével, illetve azzal, hogy noha a magát családbarátként meghatározó Orbán-kormány kiemelt fontosságúnak tartja az anyatejes táplálást mint a csecsemők egészsége szempontjából a legmegfelelőbbet, folyamatosan csökken a leadott tej mennyisége.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon

A hivatalos adatok szerint az állam tavaly 51,8 millió forintos támogatást adott azoknak az édesanyáknak, akik leadták a gyűjtőhelyeken felesleges anyatejüket, hozzásegítve ezzel az anyatejhez azokat, akiknek nincs belőle elegendő, vagy örökbe fogadott gyermeket táplálnának vele.

Annak a nőnek, aki le akarja adni a felesleges anyatejét, számos feltételnek kell megfelelnie. Nem dohányozhat, nem ihat, nem fogyaszthat kábítószert, és ötféle vizsgálatnak vetik alá (VDRL-, bőrgyógyászati és székletvizsgálat, tüdőszűrés, illetve HIV-ellenanyag-szűrővizsgálat). Az anyatejet ráadásul neki kell eljuttatnia a lakóhelyéhez legközelebbi gyűjtőállomásra általában reggel 8 óráig, miközben a saját gyermekét is el kell látnia. A Dunántúlon már három évvel ezelőtt is alig volt anyatejgyűjtő állomás. Sok településről több mint ötven kilométert kellene utazni mindennap; ez már nem csak anyagilag nem éri meg, de időben sem fér bele az édesanyáknak.

Mindezzel és azzal, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint is évről évre csökken a leadott anyatej mennyisége, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG