Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Energetikai egyeztetésre hívta az önkormányzatokat a kormány


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Kedden tíz órára várja több önkormányzati szövetség képviselőit Lantos Csaba energetikai miniszter – tudta meg a Szabad Európa. Van, aki optimista, mások újabb megszorításoktól tartanak.

Fel akarja mérni a kormány, hogy milyen helyzetben vannak a települések most, hogy eltelt a télből két hónap, ezért Lantos Csaba energetikai miniszter egyeztetésre hívta több önkormányzati szövetség képviselőit – értesült több forrásból a Szabad Európa.

A hírrel kapcsolatban több településvezetővel is beszéltünk, voltak köztük kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt. Úgy tudjuk, a miniszteri meghívó nem tartalmazott konkrétumokat, csak szakmai párbeszéd kezdeményezése szerepel benne, ezért az érintettek is találgatnak egyelőre, hogy miről lehet szó.

Van rá energia

Kormánypárti forrásaink értelemszerűen optimistábbak voltak, egy polgármester azt mondta, „a miniszteri találkozón az energiahelyzet és az ezzel kapcsolatos önkormányzati lehetőségek lesznek a témák”, egy kollégája szerint pedig „az önkormányzatok megsegítéséről” lesz szó.

Egy ellenzéki város egyik vezető tisztségviselője ugyanakkor úgy vélte, hogy újabb államosítás jöhet. „Persze önkéntes alapon, pénzügyi ösztönzőkkel, hiszen Brüsszellel nem akar új frontot nyitni a kormány” – mondta forrásunk. Egy másik ellenzéki polgármester sem optimista. Ő ezt arra alapozta, hogy amikor Balla Györggyel, „az energiaár-emelkedés miatt szükséges stratégiai egyeztetések koordinálásáért felelős miniszteri biztossal” tárgyalt, a fideszes képviselő – bár a polgármester szerint „nagyon korrekt és segítőkész volt” – világossá tette, hogy a kormánynak roppant korlátozottak a pénzügyi lehetőségei.

Ehhez kapcsolódóan: „Némely bútoromtól meg kell váljak, hogy tüzeljek” – Túlélni ott, ahova még a kormány adományfájából sem jut

Lehetőségek

Rezsikompenzációt már kaptak a települések, azt is elrendelte a kormány, hogy októberig rögzített áron kapják a helyhatóságok a távhőt, nem nagyon van már mozgástér a rendszerben – érvelt több pesszimista forrásunk is.

Más arra hívta fel a figyelmet, hogy Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) képviseletében múlt héten már bejelentette, hogy Orbán Viktornál járt, és tárgyalásai eredményeképpen több száz millió forint rezsitámogatást kapnak majd a legnagyobb települések. Ennek fényében viszont kérdés, hogy Lantos Csaba tud-e újabb támogatást adni, bár tény, hogy a keddi egyeztetésen nem csak az MJVSZ lesz jelen.

Az ügyben természetesen kerestük az Energiaügyi Minisztériumot, ha válaszolnak, közölni fogjuk.

FRISSÍTÉS
A keddi egyeztetés után az Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki a találkozóval kapcsolatban.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG