Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Janssen vakcinájából elég egy adag


A Janssen (Johnson & Johnson) védőoltás ampullája
A Janssen (Johnson & Johnson) védőoltás ampullája

Belátható időn belül engedélyezhetik a Janssen oltását is, amiből a magyar kormány is több mint négymillió adagot kap. Várhatóan március közepén engedélyezhetik az EU-ban. A terméket a lényegesen nagyobb anyavállalat miatt a Johnson & Johnson oltásának is hívják.

Az USA-ban napokon belül engedélyezhetnek egy új, koronavírus elleni oltást. Ezt ízlés szerint lehet a Janssen vagy a nagy, amerikai cégre utalva Johnson & Johnson termékének is nevezni. Előbbi ugyanis leányvállalata az utóbbinak.

A nevénél érdekesebb azonban, hogy mit tud. A termék adatai és teszteredményei nyilvánosak, mindent egybevéve 66 százalékos a hatásossága. 84 százalékkal véd meg a súlyos betegségtől, az enyhébb lefolyású fertőzésekkel együtt számolva jött ki a 66 százalék minden korcsoportra.

Nagy előnye, hogy egy oltás is elég belőle, és 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb oltások közé tartozik. A 40 ezer fős harmadik fázisú teszt során senki nem halt meg, aki kapott az oltásból, illetve az oltás után kezdődő 28 napos időszakban senkit nem kellett kórházba vinni.

A Janssen oltása típusát tekintve olyan, mint az AstraZeneca terméke, azaz egy vektoralapú vakcina. A vektor itt azt jelenti, hogy egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.

Korábban azt írtuk, hogy február előtt nem érdemes számítani a termék megjelenésére. Az EU-ban március közepére engedélyezhetik, várhatóan áprilistól találkozhatnak vele a fogyasztók. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország ebből csaknem 4,4 millió adagot fog kapni.

Havonta 12 millió dózisnyi Janssen termék legyártásába itt is be fog segíteni a Sanofi. A nagy francia gyógyszercégnek ugyanis nem sikerült elég megbízhatóra a saját oltása.

A Janssen oltásai bár kicsit később készültek el, mint a főbb, ellenőrzött versenytársaiké, viszonylag olcsó áruk miatt a fejlődő országoknak is nagy segítséget jelenthetnek. Az ENSZ kapcsolódó programja, a COVAX 500 millió adagot foglalt le ebből a termékből.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG