Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai vakcina kapott zöld jelzést


A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája, a Janssen.
A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája, a Janssen.

Egylövéses vakcináról van szó, ami a szakemberek reményei szerint növelheti az oltási hajlandóságot. Magyarország 4,4 millió adagot kaphat belőle.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban engedélyezte az amerikai gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni, egyadagos vakcináját. A Pfizer és a Moderna után ez a harmadik amerikai oltóanyag a Covid-19 ellen. Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a Janssent várhatóan március közepén engedélyezhetik az EU-ban is.

A fejlesztés segíthet növelni az oltási hajlandóságot, és világszerte újabb országokban engedélyezik alkalmazását. Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a „biztató” híreket, és sürgette az amerikaiakat, hogy kövessék az egészségügyi protokollt.

"Mint már sokszor mondtam, az új variánsok elterjedésével a helyzet rosszabbra fordulhat, a jelenlegi javulás visszafordulhat" - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Az Egyesült Államokban a napi fertőzések a január közepi 250 000 körüli csúcsról 70 000-re csökkentek, de a virulensebb és fertőzőbb vírusvariánsok megjelenése továbbra is aggasztó, az úgynevezett brit variáns márciusra valószínűleg dominánssá válik az Egyesült Államokban.

A brit mutáns gyorsan terjed Európában is, az oltási kampányok versenyt futnak a mutáció okozta harmadik hullámmal. Az Európai Unió nagy részén érvényben vannak korlátozások, de nem csak az öreg kontinensen, hiszen Új-Zélandon, ahol kiemelkedően eredményesen kezelték a járványt, február 28-án kénytelen volt a kormány az ország legnagyobb városában egy hónapra korlátozásokat elrendelni, hogy megfékezze a brit mutáns terjedését.

Mit tud a Janssen?

Mint arról korábban írtunk, a termék adatai és teszteredményei nyilvánosak, mindent egybevéve 66 százalékos a hatásossága. 84 százalékkal véd a súlyos betegségtől, az enyhébb lefolyású fertőzésekkel együtt számolva jött ki a 66 százalék minden korcsoportra. Vagyis szerényebb hatásfokkal büszkélkedhet, mint a már használatban lévő vakcinák.

A Janssen nagy előnye, hogy egy oltás is elég belőle, egyszerű a tárolása és 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb vakcinák közé tartozik. A 40 ezer fős harmadik fázisú teszt során senki nem halt meg, aki kapott az oltásból, illetve az oltás után kezdődő 28 napos időszakban senkit nem kellett kórházba vinni.

A Janssen az AstraZenecához hasonlóan vektoralapú vakcina. Egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.

Ha március közepére engedélyezik az Európai Unióban, akkor áprilistól találkozhatnak vele a fogyasztók. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország csaknem 4,4 millió adagot fog kapni belőle.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG