Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ-főtitkár: „hadigazdálkodásra” kell áttérni a járvány legyőzéséhez


António Guterres az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban 2020. szeptember 21-én.
António Guterres az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban 2020. szeptember 21-én.

A világ „háborúban áll” az új típusú koronavírussal, ezért „hadigazdálkodásra” kell átállnia a járvány legyőzéséhez – közölte az ENSZ főtitkára.

A nemzetközi közösségnek egyfajta háborús logikát kell alkalmaznia ahhoz, hogy biztosítsa az egyenlő hozzáférést a járvány elleni küzdelemben szükséges eszközökhöz – mondta António Guterres hétfőn Genfben, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves találkozójának megnyitóján.

„Egy hadigazdálkodás logikájára és sürgősségére van szükségünk a fegyvereink kapacitásának növeléséhez” – fogalmazott.

A főtitkár szerint a világjárvány „szenvedéscunamit” okozott, a vírus következtében már több mint 3,4 millió ember vesztette életét, és mintegy 500 millió munkahely szűnt meg.

Nemzetközi összefogásra van szükség

Emellett nemzetközi összefogásra szólított fel, rámutatva, hogy ennek hiányában újabb vírusmutációk alakulhatnak ki a szegényebb, elegendő oltóanyaggal nem rendelkező országokban.

A megnyitón felszólalt a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is, aki szintén a méltányosabb vakcinaelosztásért szállt síkra, s felszólította az oltóanyaggal rendelkező országokat, adományozzanak vakcinát az éppen ezzel a céllal létrehozott Covax programnak. A főigazgató hozzátette: minden ország lakosságának legalább 10 százalékát be szeretnék oltani a koronavírus ellen szeptemberig, 30 százalékát pedig az év végéig.

"Egyetlen ország sem mondhatja el magáról, hogy biztonságban van" – emelte ki.

A főigazgató kitért az egészségügyi dolgozók helyzetére is, akik közül szerinte legalább 115 ezren estek a vírus áldozatául.

Figyelmeztetett arra is, hogy ha a járvány terjedése nem lassul, három hét múlva már annyi igazolt halálos áldozata lesz a Covid-19-nek idén, mint a tavalyi év során összesen. Hozzátette, hogy a 2021-ben mostanáig regisztrált fertőzöttek száma máris meghaladta a 2020-ban igazolt összes esetet.

Készült az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG